dimecres, 18 d’abril del 2018

Anunciada nova declaracio d'Atenció Primària



Els propers 25-26 d'octubre es celebrarà a Astana, Kazakhstan, la Segona Conferència Internacional d'Atenció Primària en commemoració del 40 aniversari de la declaració d'Alma-Ata. L'Organització Mundial de la Salut va anunciar recentment l'esdeveniment que serà coorganitzat amb UNICEF i el país amfitrió. A més, va fer públic l'esborrany de la declaració al costat del procés global de consulta obert a tothom en què es pot participar fins al 23 d'abril.

Encara que una relectura de la declaració original de 1978 continua sorprenent per la seva decidida visió i contemporaneïtat política, les quatre dècades transcorregudes han comportat canvis substancials en múltiples àmbits naturals i socials - vegeu els efectes del canvi climàtic, les malalties cròniques i la irrupció de les tecnologies de la informació - que justifiquen com a mínim una actualització.


L'esborrany de la nova declaració destaca el paper central de l'atenció primària a les polítiques de salut i afirma que l'atenció primària és essencial per a:

  1. Millorar la salut
  2. L'èxit i la sostenibilitat dels sistemes de salut
  3. Aconseguir la cobertura universal i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
El que en 1978 eren intuïcions o hipòtesis, el 2018 són evidències que faciliten la presa de decisions present i futura. L'enfortiment de l'atenció primària centrada en les persones ve justificat per la seva accessibilitat, la seva capacitat resolutiva, coordinadora i integradora, la seva continuïtat i la seva orientació a la comunitat. El text apel·la al compromís de governs, societat civil i comunitat internacional a unir esforços per assegurar que l'atenció primària es situï al centre del moviment global que encari els reptes de salut del segle 21.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada