dilluns, 7 de juny del 2021

Confiança i compromís, la clau per a l'èxit dels projectes

Jordi Varela





Koldo Saratxaga és un empresari que va transformar Irizar, la cooperativa basca de fabricació d’autocars, en una empresa genuïnament participativa, a més de competitiva a nivell internacional. Inspirat per una ideologia que creu en els treballadors i en la seva implicació en els projectes, Saratxaga va fundar "K2K emocionando", una consultora que ha desplegat "ner" (nou estil de relacions), un model organitzatiu profundament disruptiu. Per la seva banda, Corporate Rebels ha incorporat el model "ner" al programa formatiu de la seva Academy i n'ha produït un vídeo on n'explica l'essència i els resultats obtinguts a les gairebé trenta empreses que l'apliquen.



L'essència de "ner"

Segons Saratxaga, "les organitzacions han d'afavorir una cultura basada en l'ètica, la coherència, la confiança, l'autogestió, la llibertat, la responsabilitat, la generositat i la visió a llarg termini." En aquest sentit, "ner" és molt semblant al model "teal-evolutiu" descrit per Frederic Laloux. Es tracta de dues propostes que pretenen crear llocs de treball més emprenedors i més humans i, en definitiva, un món laboral on les persones sentin que la seva aportació és significativa. 

L'essència de "ner", en format decàleg, seria la següent:
  1. Els treballadors són persones responsables i estan motivats de manera natural.
  2. L'empresa s'organitza a partir de xarxes d'equips autogestionats, amb capacitat per escollir els seus propis líders.
  3. La funció dels líders és crear un ambient en el qual els professionals puguin excel·lir.
  4. La presa de decisions i els compromisos són competència dels equips autogestionats.
  5. No hi ha control horari, però no es paguen hores extres.
  6. No hi ha un director general, sinó un coordinador (i inspirador) general.
  7. Un mínim del 30% dels beneficis es distribueix entre la plantilla.
  8. Els salaris més alts no poden ser superiors a 2,5 vegades els més baixos.
  9. Quan hi ha crisi s'activen mecanismes solidaris per evitar els acomiadaments.
  10. La transparència és radical i inclou la informació financera i la dels salaris.
Els resultats de "ner"

Molts pensaran que aquests nous models són propis d'acadèmics, com Laloux, que no saben què s'hi cou a primera línia de foc, però resulta que Koldo Saratxaga, no només no és professor universitari, sinó que és un home que ve de baix, un emprenedor que ha reflotat moltes empreses a base d'aplicar la medecina de la confiança en els treballadors. 

Per defensar que les essències de "ner" corresponen a una ideologia aplicable, res millor que observar resultats. En un post anterior ja vaig fer notar que Gallup havia comparat les empreses del “Best Places to Work” de Glassdoor, amb les que tenen els nivells més baixos de motivació i havia descobert que les empreses amb els treballadors més implicats són un 22% més productives, generen un 21% més de beneficis als seus accionistes, pateixen un 37% menys d’absentisme, un 48% menys d’accidents laborals i un 41% menys de defectes en la qualitat dels seus productes i serveis.



En el vídeo, Corporate Rebels Academy fa un exercici semblant al de Gallup, quan analitza els resultats de les empreses "ner" i descobreix que els seus beneficis han augmentat entre un 25% i un 300%, la seva productivitat ha crescut un 40%, mentre que l'absentisme observat és un 32% inferior al de la mitjana espanyola i els salaris un 41% superiors. D'aquests xifres es dedueix que les persones som capaces de treure el millor de nosaltres mateixos quan compartim projecte i ens sentim reconeguts i, per altra banda, mostrem la nostra pitjor cara, o ens ensorrem en la misèria, quan ens sentim adotzenats i controlats. 

Amb aquests resultats a la mà, donem per fet que el ministre de la funció pública ja deu estar pensant en com pot acabar amb tanta jerarquia i reglamentació decimonònica de l'Administració, per avançar, per contra, cap a un nou model basat en la confiança i el compromís dels seus treballadors. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada