dilluns, 16 de setembre del 2013

"The Right Care Alliance": la declaració de principis

El mes d'abril de l'any passat, The Lown Institute va convocar una conferència a Cambridge (Boston) amb el lema "Avoiding Avoidable Care" (Evitant l'assistència evitable), de la qual va sorgir una declaració amb la intenció de crear un moviment professional, acadèmic i social a favor d'un nou sistema sanitari que sigui sostenible, efectiu, racional, personalitzat i just. Vostès pensaran, esclar, aquests de The Lown Institute es refereixen al sistema americà, que com tots sabem és profundament injust i car. I això seria així si no fos que, en un sistema com el nostre, infinitament més equitatiu que el seu, quan hi fiquem el nas també hi veiem variacions (no desitjades) de la pràctica clínica que són d'una dimensió comparable a les nordamericanes.

Per aquest motiu, crec que val la pena que donem un cop d'ull a la declaració promoguda per The Lown Institute: "Declaration of Principles of the Right Care Alliance" o si prefereixen la traducció "Declaració de Principis de Right Care Alliance".

Fixin-se en el següent extracte de l'explicació de motius de la Declaració i jutgin si no són oportuns:

  • La medicina moderna ofereix beneficis importants, però al mateix temps també té una gran capacitat de provocar danys.
  • L'ús exagerat dels serveis és molt estès i tàcitament acceptat pel sistema sanitari modern.
  • L'ús exagerat exposa els pacients a iatrogènies.
  • L'ús exagerat distreu recursos que podrien ser emprats a necessitats sanitàries reals o a inversions en altres sectors no sanitaris que influeixen en la salut de les persones com serveis socials, educació, nutrició, etc.
  • La indústria del sector sanitari pot distorsionar les decisions clíniques, fins a l'extrem de trair la confiança dels pacients.

Cap al final del document, veuran que hi ha un apartat que parla específicament del suport que el moviment "Right Care", com a corrent científic, hauria d'oferir als metges perquè així puguin exercir una medicina més sòbria i menys defensiva, encara que per practicar-la hagin de reclamar més temps per elaborar els judicis clínics amb menys pressió i d'aquesta manera atendre els pacients amb una major efectivitat.



Penso que amb tot això és moment de parlar del Dr. Bernard Lown, el fundador de la Institució que promou aquest moviment. El Dr. Lown és un cardiòleg que ha tingut una carrera extraordinàriament activa en la innovació de la cardiologia: el desfibrilador tal com el coneixem avui en dia, el cardioversor per a les arrítmies, la lidocaÏna per al control dels trastorns del ritme cardíac i diversos treballs per prevenir la mort sobtada a més d'establir les bases organitzatives de les modernes unitats de vigilància coronària.

Però si amb una carrera clínica immensa no n'hi havia prou, la notorietat més important li va venir quan, en plena guerra freda, de la mà del Dr. Yevgeny Chazov, ciutadà de la llavors Unió Soviètica, van crear el moviment pacifista: "International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW)", amb el qual els dos metges van rebre el Premi Nobel de la Pau.

El President actual de The Lown Institute, el cardiòleg Vikas Saini (el Dr. Lown és President honorífic), va tenir l'encert de fitxar la coneguda periodista científica Shannon Brownlee (autora del llibre Overtreated) com a Vicepresidenta de la Institució, i ara tots dos són els màxims responsables d'haver convocat una nova reunió del moviment "Right Care", la qual està generant moltes expectatives en el món acadèmic, però també en alguns sectors de professionals amb activitat clínica reconeguda.

Per acabar m'ha semblat oportú, per si els sobren 5 minuts, adjuntar un vídeo, on Vikas Saini i Shannon Brownlee expliquen les motivacions del moviment. Val la pena sentir els arguments de "Right Care" en la seva pròpia veu, dels quals vull destacar la següent sentència de la periodista:

"Els polítics (americans) no han entès la complexitat del fenomen del sobrediagnòstic i del sobretractament. No és una qüestió de retallades, és una qüestió complexa, multifactorial, que s'ha de treballar des de la perspectiva científica, professional i, sobretot, des dels valors (personals i culturals)".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada