divendres, 29 de novembre de 2013

Ajustar els contractes al valor que aporten els serveis


El Dr Josep Vidal Alaball és un metge de família format a la Gran Bretanya i apassionat per la salut pública i comunitària. És un tuitaire compulsiu, molt actiu en temes d'innovació.

El link del tweet del Dr. Vidal Alaball ens dirigeix a la pàgina web del National Health Service anglès anomenada "Right Care", on s'afirma que l'objectiu del sistema sanitari és aportar més valor a la salut de les persones i, d'acord amb aquest enunciat, proposa que els contractes de serveis s'ajustin en funció d'aquest valor (Commissioning for value). I per deixar-ho clar, els del NHS adopten la definició de valor de Michael Porter: resultats clínics en relació als costos.

La recepta de "Commissioning for value" sembla lògica: s'observen les variacions, s'analitza què es pot canviar (d'acord amb el gràfic anterior) i després es determina com es pot canviar.

Fa temps que els anglesos s'escarrassen a veure com es poden comprar serveis amb sentit clínic, malgrat que a hores d'ara, tot i els intents, com el que ens ha presentat el Dr. Vidal Alaball, encara no hem vist un model consistent de finançament en base al valor de les actuacions clíniques.