dilluns, 18 de juliol del 2016

Els valors de la práctica clínica (Capítol 2)





Segons diversos autors, quan s'analiza l'activitat sanitària, s'observa que el malbaratament degut a les pràctiques clíniques que no aporten valor, o que fins i tot són inadequades, podria ser del 25% de la despesa sanitària global. I tu, com a metge de peu, què hi pots fer?





De fet no és massa difícil, només hauries de descubrir quines són les claus per posar en valor la teva pràctica, i a tall d'exemple te n'hem escollit 10:
  1. Quan atenguis un pacient, escolta'l de debò i valora quines són les seves circumstàncies. Recepta tractament apropiats a la manera de ser de cada persona.
  2. Davant dels hàbits tòxics i de les actituds de risc, oblida't de la persuasió i aprèn la tècnica de l'entravista motivacional.
  3. Ajuda els pacients a prendre decisions per ells mateixos, sempre que ho vulguin fer, esclar. Quan es tracti de casos complexos, com càncer, implica'ls en les alternatives terapèutiques.
  4. Quan tractis un pacient pluripatològic o amb fragilitat geriàtrica, valora la càrrega global de l'actuació terapèutica. Aprèn a desprescriure sempre que calgui.
  5. Quan diagnostiquis, adopta el pensament probabilístic bayesià, pren-te el temps necessari per al raonament clínic, i no pretenguis caçar cebres a la Manxa.
  6. Abans de demanar proves diagnòstiques, pensa quin és el seu valor afegit i quines seran les decisions terapèutiques que s'en derivaran.
  7. Coordina't més i millor amb els col·legues. Els pacients crònics complexos i els geriàtrics fràgils t'ho agraïran.
  8. Quan practiquis la prevenció secundària informa't bé dels riscos del sobrediagnòstic. Comparteix aquesta informació amb les persones que podrien ser objecte del programa preventiu.
  9. Incorpora la metodologia pal·liativa a la teva pràctica clínica. Sàpigues tenir la conversa apropiada sobre final de vida amb els pacients i les seves famílies.
  10. Quan facis revisions bibliogràfiques no t'oblidis de consultar DianaSalud, un excel·lent buscador de recomanacions de pràctiques clíniques de valor.
Si desitges tenir més criteri sobre tot això, t'aconsello que donis un cop d'ull al programa del curs online "Gestió Clínica: Bases / Avenços / Reptes" (el link al programa el trobaràs dalt a la dreta). Un curs d'autor, molt actualitzat, que sorgeix del pensament d'aquest mateix blog.


Jordi Varela
Editor


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada