dilluns, 18 de febrer del 2019

Què volen els pacients? A propòsit dels 8 principis pickerians







El 1988, el Picker Institute va encunyar el terme “atenció centrada en el pacient”, i va començar la seva tasca amb una investigació que va determinar quins eren els vuit principis que defineixen millor la qualitat assistencial des de la perspectiva dels pacients, el resultat de la qual (resumit) va ser:
  1. Respecte pels valors, les preferències i les necessitats dels pacients.
  2. Rebre els serveis de manera coordinada i integrada.
  3. Disposar d’informació rellevant de manera clara i entenedora.
  4. Aconseguir la màxima qualitat de vida possible, amb especial atenció a l’alleujament del dolor.
  5. Disposar de suport emocional per afrontar la por i l’ansietat.
  6. Implicar familiars i amics en el procés del pacient en la mesura que ell ho cregui oportú.
  7. Rebre atenció continuada independentment del punt d’atenció.
  8. Obtenir la màxima accessibilitat possible als serveis prescrits.

Tres dècades més tard, els models de provisió de serveis sanitaris encara estan molt lluny dels vuit punts pickerians. Per tant, si l’atenció centrada en el pacient és un concepte que ha d’anar més enllà dels discursos inaugurals dels congressos mèdics, només hem de desconstruir el model actual per reconstruir-ne un de nou d’arrel pickeriana.


Jordi Varela
Editor

1 comentari:

  1. Tiendo a ver la premisa “atención centrada en…” como hipócrita. Son pocos los gestores y en general, los agentes del ecosistema sanitario, que siguen este principio. Sin embargo, al pretender aplicarlo, sin convencimiento, sin fondo, desvirtúan la misión del servicio.
    He planteado en algún foro que los pacientes no son clientes sino usuarios. Incluso podría hacer analogía con un servicio público tal como el ferroviario o las autovías. Están ahí, deben ser de calidad, pero el usuario lo utiliza como medio que le permite llegar de A a B o le lleva de A a B, de mejor o peor manera. ¿Quién usa realmente el recurso?¿Quién es realmente un cliente del sistema? Mi hipótesis es que es el proveedor final, quien hace que la experiencia del usuario sea de alta, media o baja calidad.

    ResponElimina