divendres, 18 de febrer del 2022

Bessons digitals en el sector salut: objectes, persones i sistemes

Tino Martí
Ex Machina



Un bessó digital (o digital twin) és la representació virtual d'una entitat física que s'alimenta de dades capturades per sensors. Aquesta informació ofereix l'estat de l'equipament en temps real i facilita l'aplicació d'intel·ligència artificial (IA) per identificar problemes potencials, cosa que permet resoldre'ls de manera anticipada. 

El terme bessó digital comença a sonar amb força en múltiples fòrums. Va ser utilitzat per primera vegada el 2003 en el camp de la gestió del cicle de vida de productes quan les representacions virtuals d'elements físics encara estaven a les beceroles. Amb l'avenç de la capacitat de computació i l'arribada de la internet de les coses, els bessons digitals estan despertant interès en moltes indústries, incloent-hi la sanitària. Gartner va situar els bessons digitals en el top 10 de les tendències tecnològiques estratègiques el 2018 i el 2019 i a partir de 2020 van passar a estar inclosos en la tendència d'hiperautomatització. 

En el camp de la salut, els bessons digitals tenen múltiples possibilitats i poden ser aplicats a objectes físics (equips mèdics o òrgans biològics), però també a versions virtuals de persones, centres assistencials o sistemes de salut. 


Simulació d'objectes 

Un bessó digital d'un equip mèdic permet identificar necessitats de manteniment abans que aquestes apareguin i reduir així interrupcions com les cancel·lacions de visites de proves exploratòries amb el consegüent impacte en llistes d'espera, satisfacció de l'usuari o fins i tot resultats clínics. La digitalització de l'equip també permet obtenir ràpidament prototips de versions noves o millorades. 

La virtualització d'òrgans també és objecte dels bessons digitals. L'empresa francesa Dassault Systèmes l'ha dut a terme mitjançant el projecte Living Heart, que permet la recerca cardiològica amb models 3D in silico a partir d'escàners convencionals.

Simulació de pacients

L'aplicació dels bessons digitals a la simulació de pacients permet avançar en teràpies personalitzades i identificar anomalies combinant informació provinent d'altres pacients amb característiques similars. També pot ajudar a millorar la prevenció simulant els efectes del pas del temps en diverses hipòtesis d'hàbits saludables. Així, per exemple, un sensor portable podria monitorar la pressió arterial i associar-la al compliment de la medicació, la dieta, els hàbits de vida i la genètica. Tota aquesta informació ajudaria a suggerir canvis en el pla de medicació i de comportament per optimitzar la salut de l'individu. 

L'empresa de telemedicina Babylon Health ho aplica com a part dels serveis de medicina de família que ofereix al Regne Unit. A partir d'un qüestionari de salut sobre malalties patides i hàbits actuals d'activitat física, representa un bessó digital del pacient que permet explorar la salut i els factors de risc de caràcter orgànic d'una vintena de malalties a partir de l'explotació de milions de dades recol·lectades amb l'objectiu de proveir informació de salut per al pacient, en cap cas diagnosticar. 

Simulació de sistemes

En el camp de la gestió i planificació, la simulació de sistemes d'atenció resulta especialment atractiva. Un bessó digital d'un centre o una xarxa assistencial podria facilitar pistes per a una millor presa de decisions amb resultats en salut poblacional. L'experiència de la pandèmia de COVID-19 és un bon exemple de com la simulació de sistemes podria haver ajudat a gestionar millor els colls d'ampolla viscuts en atenció primària, urgències o unitats d'hospitalització. 

Per simular sistemes de salut, les històries clíniques electròniques i l'ús d'IA són companys de viatge imprescindibles. Les primeres es troben disponibles des de fa anys, encara que amb dificultats per a l'agregació i la interoperabilitat semàntica, la qual cosa dificulta l'aplicació d'IA. Precisament per això, no és estrany que les experiències de simulació de sistemes estiguin en fase embrionària, com el projecte HospiT’Win.

El desenvolupament de torres de control per al monitoratge d'àrees quirúrgiques o centres hospitalaris és un camp d'aplicació propici per als bessons digitals, la simulació i l'optimització de processos assistencials. Com que es tracta d'informació d'un únic centre, els problemes de disponibilitat d'informació són menors. 

La tecnologia de bessons digitals facilitarà que els proveïdors i els sistemes de salut es puguin acostar a les necessitats dels pacients de manera individualitzada i també poblacional. El seu potencial per millorar l'experiència del pacient i l'eficiència global del sistema suposarà una veritable transformació digital si s'aposta decididament pel valor de les dades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada