divendres, 8 de juliol del 2022

La transformació digital de la promoció de la salut

Andrés Fontalba
Mental fugit



L'envelliment poblacional i l'increment de les malalties cròniques són fenòmens que van units i que mostren una alarmant tendència creixent els darrers anys. El 2050 serem el tercer país amb la població més envellida del món, per darrere del Japó i Corea del Sud, la qual cosa suposarà un augment de la cronicitat, amb una prevalença més alta de malalties complexes, i exigirà una nova transformació digital tant del sistema com de les estratègies de promoció de la salut. 

En un sistema que actualment tendeix a la fragmentació, el desenvolupament tecnològic ha d'afavorir la integració. Cada dia disposem de més avenços en el camp de les tecnologies de la informació i la comunicació que poden donar suport a aquest canvi i que poden formar part de la majoria d'intervencions que desenvolupem en salut. 

L'ús d'internet ha crescut enormement els últims anys i en el nostre entorn aquest creixement s'ha produït en persones de totes les edats. Dins de les possibilitats que ofereix internet, les intervencions en salut basades en pàgines web i apps són les preferides per molts usuaris, entre els quals també es troben les persones grans. A través d'aquesta classe d'intervencions podem promoure canvis vers estils de vida més saludables i fer-ne un seguiment posterior perquè aquests canvis es mantinguin. Són recursos assequibles i que afavoreixen àmpliament l'accessibilitat. Si bé fins ara s'han implantat amb un ritme molt lent, la pandèmia ha estat un catalitzador del canvi que n'ha impulsat ràpidament el desenvolupament i la disseminació.

Aquesta explosió en l'aparició de pàgines web i apps i l'àmplia diversitat d'estils i dianes de les intervencions digitals poden causar dificultats a l'hora de reconèixer quins recursos són efectius i quins no. Per exemple, fins ara disposem de poques publicacions sobre l'evidència de l'ús d'apps basades en la web quant a detecció precoç de problemes de salut. 

La majoria d'estudis ofereixen resultats d'eficàcia en condicions experimentals, però no consideren la implementació i el desenvolupament posterior d'aquestes apps tot i que és ben sabut que la implementació de qualsevol programa no es produeix tota sola, sinó que s'ha de planificar adequadament per tenir èxit

De la mateixa manera, l'associació entre l'ús de les tecnologies de salut digital i el sobrediagnòstic com a possible conseqüència directa ja han estat desenvolupades prèviament en aquest blog

Moltes persones no viuen en entorns que afavoreixin estils de vida saludables. A més a més, no tenen accés a una informació completa i correcta que contraresti la influència indeguda d'informacions errònies que es transmeten en xarxes socials o mitjans de comunicació. Al seu torn, l'enfocament dels entorns sanitaris actuals continua estant molt dirigit cap a la malaltia i desaprofita els grans beneficis que proporciona la inversió en polítiques de promoció de la salut, per la qual cosa l'ús de programes de modificació d'estils de vida en malalties cròniques continua estant infrautilitzat malgrat que ha demostrat ser efectiu en la reducció del risc en patologies com la diabetis o la insuficiència cardíaca. 

Aquestes noves tecnologies en suport digital i dirigides de manera remota des d'un entorn virtual poden servir per desenvolupar un programa de modificació d'estils de vida i poden evitar barreres d'accessibilitat com ara la dispersió geogràfica i esdevenir l'opció més còmoda per a molts usuaris.

És important destacar que les intervencions digitals guiades per un professional són molt més eficaces que les que no estan supervisades, ja que un dels principals beneficis d'aquests programes és permetre que els participants consultin qualsevol qüestió que afecti la pròpia autocura a través dels diferents dispositius electrònics existents. 

Una altra àrea amb grans possibilitats de desenvolupament és la salut mental, on les teràpies psicològiques amb suport virtual han demostrat ser una opció alternativa efectiva per millorar els símptomes depressius i ansiosos, així com la salut, la qualitat de vida i el suport social percebut. 

La promoció de la salut reconeix la salut com un concepte positiu i se centra en els factors que hi contribueixen. Una gran part de les patologies cròniques que afecten la salut i els seus factors de risc poden ser previngudes amb el bon ús i la planificació d'estratègies basades en intervencions digitals que impulsin l'autonomia, l'autocura i els estils de vida saludables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada