divendres, 27 de desembre del 2013

Ensenyant als pacients a fer la pregunta oportuna






Peter Ubel és metge de professió i investiga a la Universitat de Duke, a North Carolina, principalment en matèria de condició humana i la seva relació amb la salut, la felicitat i en general la manera com funciona la societat. És l'autor del llibre "Critical Decisions".

Aquest tweet que veuen l'he escollit perquè ens porta a un blog de la revista "Cancer Today" de la American Association for Cancer Research on s'afirma que fer la pregunta encertada pot ajudar als pacients que pateixen càncer metastàsic a entendre els riscos i els beneficis dels tractaments i a formular els seus objectius personals de manera més apropiada. La quimioteràpia pal·liativa pot fer millorar les condicions de vida dels malalts metastásics, però un cop el càncer s'estén, les decisions terapèutiques esdevenen cada cop més complexes, les converses entre metge i pacient són cada cop més emocionals i les estadístiques poden fins i tot confondre.

En un estudi publicat a NEJM l'octubre de 2012 es van entrevistar 1.200 pacients amb estadiatge IV de càncer de pulmó o colorectal. Tots ells rebien quimioteràpia pal·liativa amb la intenció de millorar símptomes o perllongar la seva vida setmanes o mesos. Malgrat això, el 69% dels pacients amb càncer de pulmó i el 81% amb càncer colorectal desconeixien que les intencions del tractament no eren curatives. Aquestes dades no fan més que confirmar que, arribats a certs estadiatges de la malaltia, les paraules i els nombres que apareixen en el consultori alimenten un món de malentesos i de llacunes més o menys intencionades a la comunicació entre metge i pacient.

El Dr. Ubel defensa que a la fase final del procés clínic oncològic és una obligació professional, i moral, dels metges ajudar els malalts a fer les preguntes correctes, perquè així puguin obtenir respostes més precises, més entenedores i més verídiques, com per exemple: "Quina és la probabilitat, doctor, que el meu tumor es redueixi a la meitat amb aquest tractament?" En comptes de parlar d'estadístiques genèriques o de fer servir paraules poc precises.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada