divendres, 24 de gener del 2014

Recomanacions OMS: un estudi en qüestiona la meitat






Enrique Gavilán és un metge de família molt actiu a twitter, que ja ocupar aquesta secció amb un tweet sobre la gènesi de noves malalties. Ara el Dr. Gavilán ens remet a un estudi publicat al Journal of Clinical Epidemiology que ha revisat totes les guies de pràctica clínica de l'OMS des de gener de 2007 fins a desembre de 2012 i que conclou que de 289 recomanacions "fortes" 55% se suporten en evidències "fluixes" o "molt fluixes". Aquesta contradicció té percentatges superiors al valor mitjà a l'àrea materno-infantil, pediatria, sida i tuberculosi.

El que més preocupa als autors del treball és que els comitès d'experts de l'OMS fan servir el model Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE), un model que té per objecte evitar recomanacions amb evidències poc solvents. I la pregunta és: segur que aquests comitès de l'OMS apliquen correctament GRADE?

Els autors d'aquest estudi ens en prometen un de nou per esbrinar què està passant a l'OMS amb això. Doncs veurem. Però, per cert, a la publicació he trobat a faltar un annex amb la llista de les 159 recomanacions OMS amb poc suport científic. Almenys jo no l'he sabut trobar. Ep! Si algú l'aconsegueix que ho comuniqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada