divendres, 6 de novembre del 2015

Retornar responsabilitats a la societat





El tweet del Dr. Josep Vidal-Alaball ens connecta al blog de NHS Confederation, des d'on el Dr. Selwyn Hodge, copresident de Self Care Forum, fa unes reflexions interessants sobre la necessitat de retornar a la societat la responsabilitat de tenir cura de la pròpia salut. Els que ja som prou grans -diu Hodge- recordem que abans a totes les cases hi havia un armariet (habitualment era una farmaciola en els lavabos) on hi havia els remeis i els materials de primers auxilis que tenien per finalitat resoldre de manera casolana tot el que es podia. La majoria de persones creien que, com que de metges n'hi havia pocs, era millor no molestar-los amb problemes de poca entitat i, si calia, el farmacèutic sempre el tenien més a mà. No cal dir que els nivells de comprensió (health literacy), més o menys encertada, de com s'havien d'abordar els problemes domèstics de salut eren elevats i es transmetien de manera natural d'una generació a una altra.

Amb el desplegament de l'atenció primària, les coses van canviar, la visita al metge de família va esdevenir una referència per a qualsevol preocupació de salut, fos real o figurada i, per tant, les agendes dels metges es van col·lapsar, els farmacèutics van passar a ser dispensadors de medicaments, i les farmacioles es van anar omplint d'excedents de medecines que s'han d'anar llençant quan caduquen. Com a conseqüència, els nivells de comprensió de com abordar els problemes de salut, fins i tot els més banals, han caigut dràsticament.

Ara no es tracta, evidentment, de fer passes enrere. Però, com planteja el Dr. Hodge en el seu article, cal elaborar polítiques (com "Self-care for life") que, sense renunciar a l'accessibilitat de l'atenció primària, retornin responsabilitats a les persones, basant-se en el desplegament de programes educatius de salut, potenciant competències d'infermeres i de farmacèutics i, en resum, desmedicalitzant els problemes banals per concentrar els metges de família en les pràctiques clíniques en les quals poden ser més efectius.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada