divendres, 20 de novembre del 2015

Metges "cowboys" versus metges "comforters"






Anna Garcia-Altés, economista de la salut i líder de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, va emetre aquest tweet que ens enllaça amb un article sobre la influència dels metges en els costos de la sanitat. El treball, signat per David Cutler de la Universitat de Harvard, ofereix una aproximació molt novedosa per explicar les variacions en l'ús de recursos sanitaris.

A l'informe original "Physician beliefs and patient preferences: a new look at regional variation in health care spending", hi ha un test amb tres situacions clíniques cardiològiques (veure pàgina 43): una d'un pacient amb angina estable i dues de pacients de 75 i 85 anys amb insuficiència cardíaca en estadiatge 4. L'actitud dels cardiòlegs i dels metges de família davant d'aquests tres casos va ser el discriminant per establir una diferenciació entre el que els autors anomenen metges cowboys, amb tendències a les pràctiques clíniques intensives, innecessàries i sovint inefectives, i els metges comforters, més orientats a la pràctica clínica ponderada i a l'atenció pal·liativa. El treball conclou que el 36% de les despeses de Medicare en els processos de final de vida, i el 17% del global, són explicats per l'actitud dels metges cowboys, al marge d'altres consideracions com serien les preferències dels pacients o l'efectivitat clínica.

Davant dels casos complexos molts metges tendeixen a confiar més en la seva experiència que en l'evidència científica, per aquest motiu, Elliot Fisher, un conegut professor de polítiques de salut de Darmouth Institute, diu que els metges haurien de saber escoltar les preferències dels pacients per damunt del que els diu la seva pròpia percepció. Els resultats d'aquest treball suggereixen que els metges cowboys han d'entendre que ja ha arribat el moment de tibar les regnes dels seus cavalls i, de manera assossegada, aprendre a escoltar.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada