dilluns, 22 de juny del 2015

RCP per a persones grans: el miratge dels nombres








New England Journal of Medicine va publicar el març de 2013 un estudi promogut per un grup d'investigadors de la American Heart Association. Es tracta d'un treball fet amb una mostra de 6.972 persones majors de 64 anys que havien estat donades d'alta en el període 2000-2008 després d'haver sobreviscut a una aturada cardíaca durant aquella hospitalització. Segons el treball, el 58,5% dels pacients continuaven vius un any després de l'alta. Els resultats, però, eren significativament pitjors en el subgrup de majors de 84 anys (49,7%) i en els que havien patit seqüeles neurològiques severes (42,2%) o havien quedat en coma vegetatiu (10,2%). Les conclusions d'aquest estudi, per tant, són favorables per a la pràctica de la reanimació cardio-pulmonar (RCP) durant les aturades cardíaques de la gent gran. GeriPal, un blog de geriatria i atenció pal·liativa els va representar en la "icon-box" que poden observar més amunt.

El mes de juny del mateix any, el propi NEJM, va publicar un parell de cartes al director que posaven l'accent a que les dades que presentaven els investigadors de la American Heart Association, tot i ser certes, eren enganyoses. GeriPal va resumir, en una altra "icon-box", els mateixos resultats però vistos des d'una perspectiva global, que es podrien explicar de la següent manera: de cada 100 persones majors de 64 anys que van rebre RCP durant una hospitalització, 49 no van superar els intents de ressucitació, a les quals se'ls han d'afegir unes altres 34 que van morir durant l'estada posterior, o sigui que 83 dels pacients estudiats (49+34) van ser donats d'alta difunts i, per tant, 17 vius. D'aquests darrers, 7 més van morir abans de l'any, mentre que 10 continuaven vius, per cert, alguns d'ells amb lesions neurològiques entre moderades i severes. Noti's que el 59% de la supervivència mostrada a la primera "icon-box" surt de relacionar les 10 persones que van sobreviure al primer any de l'alta amb les 17 que van ser donades d'alta vives.

El primer titular destaca: "Entre les persones grans que han sobreviscut a una RCP, quasi el 60% continuen vives al cap d'un any", mentre que el segon, amb dades extretes del mateix estudi, diu: "Entre les persones grans que han rebut RCP, la supervivència a l'any és del 10%". Si, donem per cas, he d'ingressar i he de decidir si autoritzo, a priori, maniobres de RCP, m'agradaria que les dades que em mostressin no estiguessin manipulades amb un joc enganyós de denominadors.


Jordi Varela

Editor

2 comentaris: