Fa uns dies en Jordi Varela publicava el seu editorial sobre "La salut de la població més enllà de la integració de serveis" arrel d'un excel·lent document de la King's Fund. La veritat és que no sempre apareixen bones notícies sobre l'evolució dels models sanitaris, tot i que potser seria millor parlar de "frameworks" en el terreny de la salut. El tema em sembla tan potent que, obviant els aspectes conceptuals que ja s'han comentat, voldria aprofitar-ho per aportar alguns aspectes lligats als sistemes d'informació.
L'avenç en conceptes com Health Maintenance Organizations i Accountable Care Organizations han confluït amb l'evolució del gran potencial dels sistemes d'informació i el tractament de dades que s'ha desenvolupat durant els últims anys, i en aquest punt ens trobem amb alguns dels millors ideòlegs sobre sistemes sanitaris d'aquests temps, per exemple Stephen M. Shortell qui, entre d'altres destacats aspectes curriculars, és degà emèrit de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Califòrnia - Berkeley, discutint sobre eines TIC i continguts. Per això suggereixo la lectura de dos articles de Shortell. El primer d'ells, "A bold proposal for Advancing population health", que va ser publicat com discussion paper per part de l'Institute of Medicine, desenvolupa el model conceptual i suggereix l'evolució futura del sistema de pagament i finançament sanitari cap a un capitatiu de la salut i no de la malaltia, més transversal entre assistència sanitària, salut pública i serveis comunitaris. Shortell emfatitza el problema de les barreres culturals dels professionals davant aquesta aproximació, com ja comenta Varela en l'editorial de referència. En el segon article, Yasnoff, Shortliffe i Shortell, "A Proposal for Financially Sustainable Population Health Organizations", proposen la creació de bancs d'informació sanitària que unifiquin sota la gestió del propi pacient la història clínica electrònica, la personal i la salut poblacional, una aproximació que segur marcarà tendència.
Visualitzar dades, analitzar, compartir i monitoritzar, barrejant sanitat i serveis socials amb activitat física i alimentació, entorns socio-econòmics i seguretat pública, habitatge i molts altres. Aquest camí suggereix que comencem a anar bé, amb sensibilitat cap a les necessitats socials, tal com apunta actualment la nostra societat. Algú pensarà que ens quedem un cop més en la retòrica, però aquesta vegada no serà així, i si no observin el gràfic adjunt que és el resultat d'una cerca a Google, on apareixen quatre dels grans: Microsoft, McKesson, IBM i InterSystems que ja estan el tema. Algú pot posar en dubte que hem iniciat una nova època?
Dashboards, Big data/Analytics, Healthier & Smart Cities... per millorar la salut de la població, potser sigui una mica naïf però, per què no?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada