Començo amb una anècdota: fa uns dies em van presentar un projecte interessant sobre teràpia cel·lular i em van comentar que per desenvolupar-lo havia de tenir present el decret de terapèutiques avançades publicat recentment. Sincerament, desconeixia aquest decret ministerial, per la qual cosa no vaig poder contribuir gaire a la discussió sobre el projecte.
Utilitzo l'exemple per comentar que, des del meu punt de vista, patim una important llacuna informativa que ens fa perdre, entre moltes altres coses, competitivitat. No hi ha espais on puguem conèixer què està passant, què s'està fent i què s'està regulant en el sistema sanitari espanyol, en els diferents serveis de salut o en el sector privat.
Aquest mateix blog, el de la Fundación Signo o el Salud con cosas de Miguel Ángel Mañez podrien ser exemples de possibles fonts informatives. També hi ha diversos blogs personals interessants, que prefereixo no citar per evitar ometre'n algun de rellevància, tot i que en la majoria de casos, més que informar, són plataformes d'opinió. També hi ha diversos observatoris existents que podrien servir per a aquesta comesa.
Aquest problema ens afecta no sols a escala nacional, sinó també europea, atès que Europa pateix aquesta mancança de manera manifesta. Només el Regne Unit (si en aquests moments els britànics accepten que els considerem europeus) disposa d'un consolidat i reeixit pla de comunicació de les seves experiències, anàlisis i projectes.
Si ens comença a angoixar que en l'aplicació de la intel·ligència artificial, el big data... Europa estigui perdent terreny respecte als Estats Units i la Xina, anem malament si tampoc compartim “allò que és nostre”.
Aquesta reflexió em serveix d'introducció a un reconegut blog, que segueixo assíduament, anomenat The Weekly Gist (L'essència setmanal), escrit per Lisa Bielamowicz i Chas Roades, dos assessors estratègics sobre assistència sanitària. Fa uns 10 anys vaig tenir la sort d'assistir a una conferència de Lisa a Washington. Aleshores era consultora de l'Advisory Board Company i la conferència versava sobre les accountable care organizations (ACO). Era l'inici de l'expansió del concepte i l'exposició va ser intel·ligent, documentada, clarificadora i amb una capacitat comunicativa excel·lent.
El seu blog continua presentant aquestes característiques i conté els apartats següents: Què ha passat durant la setmana i la seva opinió sobre aquest tema; El gràfic de la setmana; L'essència de la setmana, basada en la seva experiència professional “en el món real”, i acaba el blog setmanal amb comentaris sobre impacte en notícies, temes per reflexionar i lectures d'interès. Adjunto imatges de les seves aportacions professionals sobre el valor en salut.
Pot ser que per a moltes persones estigui excessivament centrat en els Estats Units, però opino que serveix per conèixer què passa en el complex, dinàmic i innovador entorn sanitari nord-americà, que moltes vegades es pot utilitzar com a referència.
Per acabar, vull ressaltar el punt de The Gist referit a la necessitat de compartir “l'essència” i a aquest nivell és pertinent citar que Jordi Varela també utilitza aquest concepte en el seu últim i reconegut llibre, en el qual proposa el 5x1 com a essència. Anem bé, a veure si ens animem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada