dilluns, 23 de maig del 2022

Unitats clíniques també a les plantes d'hospitalització

Jordi Varela
Editor





Imatge de 1Unit.com

Les plantes d'hospitalització sobreviuen amb un model organitzatiu compartimentat per estaments que es relacionen entre ells mitjançant instruccions i prescripcions, amb una sensació de desordre permanent i, el que és pitjor, oferint un servei que els pacients i les famílies perceben com a fragmentat i opac. Tot plegat molt allunyat del treball en equip multidisciplinari desitjable per a qualsevol unitat clínica.

Unitats multidisciplinàries d'hospitalització (ACU)

Anant a la cerca de generar microsistemes clínics a les plantes d'hospitalització, en el post "Com superar el treball fragmentat de les unitats d'hospitalització" vaig descriure "Accountable Care Units" (ACU), un model desenvolupat per primer cop a l'Hospital d'Emory el 2010 i, poc a poc, estès a altres centres. El fonament d'ACU parteix d'un lideratge compartit entre metges i infermeres amb dedicació plena al treball de les plantes d'hospitalització, els quals tenen assignat un nombre determinat de llits, a més de comptar amb el suport de farmacèutics, treballadors socials i administratius. Les ACU es consideren, doncs, unitats de gestió clínica que han de ser avaluades amb criteris d’eficiència i d’efectivitat.

Passi estructurat i multidisciplinari de visita (SIBR)

Les ACU han desenvolupat la metodologia del passi estructurat i multidisciplinari de visita, “Structured Interdisciplinary Bedside Rounds” (SIBR), descrita en el post enllaçat en el paràgraf anterior, la qual està començant a donar els primers resultats positius, cosa que es pot veure a la web de 1Unit, una xarxa d'infermeres, metges, enginyers i altres professionals relacionats que s'ha estès per més de cent hospitals dels Estats Units, Canadà i Austràlia. 

Els resultats de SIBR segons 1Unit
  • Incrementa l'eficiència: redueix l'estada mitjana i els costos en un 16%
  • Millora la satisfacció dels pacients i redueix reclamacions
  • Augmenta la sensació de la feina ben feta i enriqueix la comunicació entre professionals 
  • Redueix les caigudes (82%), les úlceres de decúbit (47%) i la mortalitat (58%)
  • I, en definitiva, millora el prestigi de l'hospital
L'evidència avisa que el treball en equip multidisciplinari és l'únic model capaç de donar respostes efectives, segures i de qualitat a les situacions clíniques i personals, cada cop més complexes, que viuen els pacients hospitalitzats. Resulta doncs inexplicable que els hospitals europeus (inclosos els nostres) no evolucionin cap a formes més avançades que les actuals d'organitzar el treball professional a les plantes d'hospitalització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada