Great piece from @NewYorker on how shared decision-making looks in practice & how it can help improve #HCQuality http://t.co/NlBVP1xOQV
— Commonwealth Fund (@commonwealthfnd) July 13, 2013
The Commonwealth Fund és una organització privada quasi centenària que va ser creada amb la missió de promoure l'eficiència, la qualitat i l'accessibilitat del sistema sanitari nordamericà.

Com afirma la Dra. Rosenbaum a l'article, això de la “decisió clínica compartida” és un assumpte molt atractiu per a polítics, inversors i investigadors, però, en canvi, a la pràctica de cada dia, el metge que exerceix aquesta tècnica s'enfronta a dos fenòmens que li són molt difícils de manegar: el primer és l'anomenat “efecte heurístic”, un concepte que recull la idea que, a l'hora de decidir, les persones ens deixem influir més per les emocions que no pas per les xifres, com, per exemple: “Un amic meu va morir a quiròfan i, per tant, per més que em digui, aquesta doctora no m'engatussarà” o al contrari: “La veïna de dalt es va operar quan ja era massa tard per salvar-li la cama. Crec que hauré de parlar amb la doctora a veure si ja es decideixen a portar-me a quiròfan”. El segon fenomen és la relació desigual d'agència que s'estableix amb el pacient, i això s'expressa quan al final, després de compartir molta informació i moltes xifres, el pacient es mira al metge i li pregunta: "Doctor, si es tractés de la seva mare què faria?" O com escriu l'articulista "You're my quarterback. Do you understand?"
Bon dia; fent referencia a la presa de decisions hem de tenir en compte que el pacient necessita recolçament emocional a l'hora de prendre una decisio sobre le seu futur, sobre la conducta terapéutica a seguir però també hi ha un componente de responsabilitat que no vol asumir. El pacient sap que la decisió és dificil i deixa en mans del metge qué ha de fer: així en cas de actuació fallida el responsable és el professional i en cas de actuació exitosa els responsables son els dos.
ResponEliminacompletament d'acord amb aquest comentari, cada cop hi ha una tendència com a societat, a no assumir responsabilitats. Demanem als pacients un grau de maduresa en la responsabilitat de la seva salut que no tenen (al menys, una gran majoria).
ResponElimina