dimecres, 13 d’agost del 2014

Sobre miratges i aigües cristal·lines







Per a gustos, colors. El Pantone de Cristina Roure ens ha regalat aquesta temporada una gamma cromàtica transcendental per a la millora dels sistemes de salut: el coneixement. El coneixement és incolor i per això difícil de detectar el seu dèficit (que també és incolor per a més complicació). No obstant això, el coneixement és determinant per a un funcionament raonable de les institucions, particularment les que es basen en la ciència.

El primer lliurament de Pantone portava el títol de "Too much mamography" o el miratge dels cribratges on se'ns revelaven numèricament (no es perdin l'exercici matemàtic), les raons del sobrediagnòstic provocat per cribratges amb alt percentatge de falsos positius. El segon i tercer lliurament van venir aparellats.

En Coneixement cristal·lí com l'aigua per a la presa de decisions se'ns alertava dels factors contaminadors del coneixement i la presa de decisions: els diferents biaixos, la manca de transparència, els conflictes d'interès, la medicina defensiva i els dèficits de competència estadística.

En Sanejament de la cadena del coneixement, una empresa difícil se'ns oferien fins a 11 propostes per a la descontaminació, agrupades en 4 blocs: (1) fer la recerca més rellevant per als pacients, (2) reduir la manca de transparència en la publicació i la difusió de la recerca clínica, (3) reduir els efectes de la incompetència estadística de professionals i ciutadans i (4) reduir els conflictes d'interessos.

Per als lectors que no s'espanten davant del gruix del llom o la densitat del text, els deixem les ressenyes bibliogràfiques que destil·la la sèrie de Crisitna Roure: 
  • Better doctor, better patients, better decisions. Envisioning Health Care 2020. Gerd Gigerenzer & J.A. Muir Gray
  • Calculated risks. How to know when numbers deceive you. Gerd Gigerenzer
  • The Truth About the Drug Companies. How they deceive us and what to do about it. Marcia Angell.
Tino Martí

“Too much mamography” o el miratge dels cribatges
El BMJ ha publicat recentment els resultats d’un estudi canadenc aleatoritzat que demostra que la mamografia anual en dones assimptomàtiques menors de 60 anys...
Llegir més

Coneixement cristal·lí com l'aigua per a la presa de decisions 
Una atenció sanitària excel·lent és aquella en la que pacients, professionals i gestors apliquen el millor coneixement disponible a la presa de decisions...
Llegir més

Sanejament de la cadena del coneixement, una empresa difícil 
En un post meu de la sèrie "Pantone" del 7 de maig, els parlava de la necessitat de disposar de fonts de coneixement net i cristal·lí com l'aigua que bevem...
Llegir més

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada