divendres, 25 de març del 2016

Medicina a l’entorn rural: a propòsit del projecte EURIPA



EURIPA és l’associació Europea de metges rurals de la qual formo part i tinc el plaer de ser-ne el tresorer. Avui parlo d’aquesta organització perquè estic detectant un interès creixent per als temes que afecten a la salut en el món rural en general i a la medicina rural en particular, i és que malgrat una disminució important en les darreres dècades, més del 26% de la població europea viu encara en zones rurals. EURIPA, que forma part de WONCA l’organització mundial de metges de família, va ser creada el 1996 a Gal·les i té com objectius principals:
  1. Representar els interessos de la salut en el món rural.
  2. Establir estàndards de bona pràctica europeus per a l’atenció primària i social.
  3. Establir enllaços amb altres organitzacions sanitàries europees del món rural.
  4. Establir un mecanisme que permeti disseminar informació i coneixement i potenciï el treball col·laboratiu i en equip en el món rural.
  5. Fomentar la contractació, la retenció i la formació del personal de salut que treballa en àrees rurals.
  6. Facilitar i promoure formació continuada que sigui cost efectiva.
  7. Actuar com un fòrum per compartir, estimular i fomentar la recerca en el medi rural. 
Establir vincles amb altres organitzacions rurals no sanitàries com a constatació de que els serveis rurals són una part essencial de les xarxes comunitàries rurals.

Paral·lelament a EURIPA, en els altres continents també existeixen associacions de metges rurals vinculades a WONCA, ja que malgrat les diferencies geogràfiques evidents, els problemes de la medicina rural són molt semblants arreu del món:
  • Dificultats per atraure a metges/metgesses joves a les zones rurals i envelliment dels professionals que fan l’atenció en l’actualitat.
  • Necessitat de trencar l’aïllament que senten els professionals que treballen en zones rurals degut a la distància que tenen amb els centres de formació i els centres hospitalaris de primer nivell.
  • Envelliment de la població, especialment acusada en les zones rurals. Aquest envelliment comporta l’increment de les malalties cròniques i la pluripatologia.
  • Sentiment de manca de reconeixement per una tasca que sovint va més enllà de la tasca purament assistencial i que s’endinsa en una medicina molt més holística.
La medicina rural s’està reivindicant i crec que és una gran notícia, ja que el fet de viure en zones rurals no hauria de ser un impediment per gaudir d’una medicina de primer nivell.

Més informació:
Pàgina d’EURIPA: http://euripa.woncaeurope.org
EURIPA Rural Health Forum. Marsella 23-24 setembre 2016 http://www.euripaforum2016.eu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada