dimecres, 29 de gener del 2020

Campanya Nursing Now. 2020 Any Internacional de la Infermera








La campanya internacional Nursing Now es va iniciar el gener de 2018 i acabarà el 2020, any del 200è aniversari del naixement de Florence Nightingale. Ha estat promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell Internacional d'Infermeres (CIE) i va néixer amb l’objectiu de posicionar la professió infermera en el lloc on es considera que ha d’estar i empoderar les infermeres per liderar els reptes de salut del segle XXI. Vol impulsar l’excel·lència de les cures infermeres i situar-les com a element bàsic per a la millora de la salut de la població i per a la disminució de les desigualtats.



Aquesta campanya està enfocada a la necessitat d’impulsar el lideratge de les infermeres en els sistemes de salut i reconèixer-les com a professionals competents en programes de promoció de la salut i en la prevenció i el tractament de malalties. Com que són les professionals de la salut més properes a la comunitat, esdevenen elements fonamentals en el desenvolupament dels models de cures més actuals adaptats als canvis demogràfics i a les necessitats canviants de la població. Cal posar en valor que les infermeres representen la meitat del personal sanitari a tot el món i proporcionen el 90% de les cures professionals.

D’on sorgeix la campanya Nursing Now?

La campanya Nursing Now data de l’any 2015, quan el Parlament britànic va identificar la necessitat d'incorporar més infermeres al sistema sanitari per donar resposta a les necessitats de la població del Regne Unit. La Cambra dels Lords d'aquest Parlament té un grup de treball sobre salut global, on estan representats tots els grups polítics, que va elaborar un informe,  publicat el 2016 on es descriu la situació de les infermeres a escala global.

Aquest informe arriba a la conclusió que si es potencia la infermeria i s'inverteix en aquesta professió s'obtenen tres tipus de millores (triple impact):
  1. S'obtenen millores assistencials en la cura del pacient i en la salut de la població. 
  2. Es millora l'equitat de gènere atès que la gran majoria d'infermeres són dones.
  3. Millora l'economia dels països. 
A partir d'aquest informe, el coordinador d'aquest grup del Parlament britànic, lord Crisp, es va unir al Consell Internacional d'Infermeria i a l'Organització Mundial de la Salut per ampliar els suports i les sinergies necessaris i impulsar la professió infermera arreu del món. A partir d'aquest moment, el Consell Internacional d'Infermeria (CII), conjuntament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Burdett Trust for Nursing del Regne Unit, va crear la campanya Nursing Now llançada el gener de 2018.

Quines són les accions que s’han compromès a dur a terme els governs i les institucions que s’han adherit a la campanya?

Nursing Now aposta per fer un seguit de recomanacions per afavorir el desenvolupament competencial de les infermeres que inclou:
  • Empoderar les infermeres i afavorir el seu lideratge.
  • Millorar les seves condicions laborals.
  • Millorar les ràtios assistencials del personal d’infermeria.
  • Invertir en millorar la formació, la recerca i el desenvolupament professional de les infermeres.
  • Promoure la presència d’infermeres en llocs de presa de decisions i així fer-les partícips de les polítiques de salut.
Els compromisos de la campanya són:
  1. Més inversió per a la millora de l'educació, el desenvolupament professional, les normes, la regulació i les condicions d'ocupació de les infermeres.
  2. Més i millor difusió de pràctiques efectives i innovadores de les infermeres.
  3. Més participació de les infermeres i llevadores en les polítiques de salut global.
  4. Més infermeres en llocs de lideratge i més oportunitats de desenvolupament en tots els nivells.
  5. Més evidències per als responsables polítics i de presa de decisions sobre els àmbits on les infermeres poden tenir més impacte. 

2020, Any Internacional de les Infermeres i Llevadores

En relació amb la campanya Nursing Now, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va manifestar: "L'OMS s'enorgulleix de proposar l'any 2020 com a Any de la Infermera i la Llevadora. Aquestes dues professions de la salut tenen un valor incalculable per a la salut de les persones a tot arreu. Sense infermeres i llevadores no aconseguirem els objectius de desenvolupament sostenible ni la cobertura sanitària universal.

Aquest és un merescut homenatge a les professionals que contribueixen tant a la salut arreu del món des de l'àmbit assistencial, però també en diferents fronts com la recerca, l'educació per a la salut i la docència.

Es tracta d'una oportunitat única en una generació perquè els governs mostrin fins a quin punt valoren les infermeres i les llevadores, però no amb paraules buides sinó amb accions decisives per donar-los els recursos humans i físics necessaris per fer la seva feina."

Adhesió de governs i organitzacions

El 27 de febrer de 2018, l'Organització Panamericana de la Salut es va unir al llançament de la campanya, que després es va llançar a Kampala, els Estats Units i Jamaica. I en el decurs de 2019, bona part dels governs mundials també s’hi han vinculat.

El Govern espanyol s’hi va adherir el 14 de maig, en un acte celebrat a la seu del Consell General d'Infermeria, i les conselleries de salut de diferents comunitats autònomes també ho han fet durant l'any 2019, amb el compromís comú de desenvolupar les estratègies de la campanya durant el 2020, posicionar la professió infermera allà on es considera que ha d’estar i empoderar les infermeres per liderar els reptes de salut del segle XXI.

La representant europea i membre del comitè de direcció de Nursing Now, Adelaida Zabalegui, recorda que aquesta campanya té com a fonament principal la millora de l’estat de salut del ciutadà.
I, commemorant els 200 anys del naixement de Florence Nightingale, precursora de la infermeria professional moderna i creadora del primer model conceptual d’infermeria, acabo amb una de les seves lliçons: "No perdis mai l'oportunitat de començar alguna cosa, sense que importi com sigui de petita. Perquè és meravellós veure que sovint la llavor de mostassa germina i arrela".

Per a les infermeres, el 2019 ha estat un any de sembra, esperem que el 2020 sigui un any per recollir-ne els fruits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada