divendres, 3 de gener del 2020

2020: contribuirà la salut digital als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'OMS?








Començar l'any sempre és una bona ocasió per plantejar-se nous propòsits i il·lusionar-se amb nous reptes. Si pensem “en gran” i en els reptes a què s'enfronta el nostre planeta, és difícil no haver sentit a parlar a hores d'ara dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 17 ambiciosos objectius de l'ONU per "transformar el nostre món" entre els quals s'inclouen l'eliminació de la pobresa, el combat contra el canvi climàtic, l'educació, la igualtat i el disseny de les nostres ciutats. 

L'objectiu 3 és el que fa referència a la salut i pretén "Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots en totes les edats". Persegueix, entre altres finalitats, reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menys de 70 per cada 100.000 nascuts vius i assolir la cobertura sanitària universal i l'accés a serveis de salut essencials de qualitat i a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per a tothom.


Tots els governs, empreses, organitzacions no governamentals i altres agents han posat fil a l'agulla per complir l'Agenda 2030 i, en aquesta línia, l'Organització Mundial de la Salut ha identificat la salut digital com una de les palanques per avançar en els ODS. 

En una resolució adoptada al maig de 2018, l'OMS destaca el potencial de la salut digital per donar suport als sistemes sanitaris d'arreu del món en promoció de la salut i prevenció de la malaltia, com també per millorar tant l'accessibilitat com la qualitat dels serveis sanitaris. És interessant fer un cop d'ull a la seva publicació Estratègia Global en Salut Digital 2020-2024, apareguda recentment, en què es posa de manifest que ens trobem davant una gran oportunitat atès que la gran evolució de les noves tecnologies, en col·laboració amb els sectors públic i privat, ha creat noves oportunitats d'interacció social i ha permès l'aparició de nous models de negoci que contribueixen al creixement econòmic. I tot indica que això continuarà tenint un paper fonamental en la consolidació de la societat i l'economia digital del segle XXI.

En aquest sentit, a ningú no se li escapa que la contínua aparició d'startups dedicades a la salut digital i l'entrada de grans empreses com ara Amazon en el sector sanitari (que acaba de llançar Amazon Care, un servei d'atenció mèdica virtual als seus empleats) suposaran una gran competència per a empreses establertes de telemedicina o crearan nous models de negoci, per exemple, en l'àmbit assegurador. A Barcelona, l'associació Barcelona Health Hub, situada a l'Hospital de Sant Pau, pretén promoure la innovació en salut digital i la transferència al sector mitjançant la interrelació d'startups, organitzacions sanitàries, empreses i inversors. 

En qualsevol cas, l'OMS identifica tres grans àmbits on la salut digital contribuirà als Objectius de Desenvolupament Sostenible:
  • Accés a l'atenció primària i a la cobertura sanitària universal: les tecnologies facilitaran el diagnòstic i el tractament, optimitzaran l'assignació de recursos, afavoriran l'accés a històries clíniques i permetran la predicció i el monitoratge de la propagació de malalties. A més a més, l'OMS destaca el potencial de la internet de les coses (IoT) i de la intel·ligència artificial per millorar l'eficiència, els diagnòstics, els tractaments i l'autocura.
  • Emergències sanitàries: les tecnologies permetran les alertes precoces, la predicció de brots, una millor resposta a les  epidèmies, la coordinació de respostes immediates i la connexió d'experts en aquest àmbit.
  • Millora de la salut i el benestar: empoderament de les persones per a la presa de decisions informades gràcies a una millor alfabetització en salut a través de l'educació i de campanyes d'àmbit mundial.
La visió d'aquesta estratègia global de l'OMS és "millorar la salut de les persones arreu del món accelerant el desenvolupament i l'adopció de solucions de salut digital apropiades". Per aconseguir-ho, planteja els objectius estratègics següents:
  1. Promoure la col·laboració global i avançar en la transferència de coneixement en salut digital.
  2. Avançar en la implementació d'estratègies nacionals de salut digital.
  3. Reforçar la governança per a la salut digital a escales global i nacional.
  4. Apostar per sistemes sanitaris centrats en les persones i facilitats per la salut digital.

L'àmbit de treball que s'obre amb tot això és enorme, tot i que pot ser que part dels esforços es quedin en alguns despatxos de Ginebra i de la resta del món. Això no obstant, em sembla molt positiu que l'OMS abanderi una aposta global per la salut digital perquè pot facilitar l'aparició de marcs reguladors favorables i, sobretot, l'aposta per solucions amb bona relació cost-efectivitat i basades en l'evidència. 

1 comentari:

  1. Sense cap dubte, les noves tecnologies existents i les que s'estan desenvolupant tenen un gran potencial en el camp de la salut i la medicina, i segurament la incorporació de tot això a la pràctica de la medicina és un camí inevitable. Tanmateix, sembla que el seu desenvolupament i els objectius d'aquest desenvolupament s'orienten més al negoci sanitari que a una real millor atenció o a una millor salut de la població. De fet, ja disposem de 'tecnologies' que milloren la salut de la població i que no arriben a una gran part de la gent: habitatge, aigua corrent, alimentació saludable, higiene, aigua potable, energia, pau.
    Els riscos de la tecnologia són evidents: deshumanització, mercantilització, pèrdua d'autonomia i de responsabilitat tant pels pacients/usuaris/ciutadans com pels professionals.

    ResponElimina