dilluns, 13 de gener del 2020

Agricultura social








En aquesta secció hem parlat dels beneficis que suposen per a la comunitat i per a la salut pública coses tan diverses com incloure la salut en totes les polítiques dels governs, tenir agents de salut comunitària, implementar serveis de telemedicina o utilitzar les farmàcies de barri o els mercats públics per fer accions socials i comunitàries. Continuant en aquesta línia, voldria explicar una altra iniciativa encaminada a potenciar les capacitats que tenen les comunitats, com ara l’agricultura i les granges socials. L’agricultura social és la pràctica que consisteix a participar en explotacions agrícoles familiars com a forma de servei de suport social. Com a contraprestació, els agricultors tenen l’oportunitat d’augmentar els seus ingressos mitjançant el desenvolupament de la prestació de serveis socials, amb la qual cosa aprofiten encara més les seves habilitats agrícoles. Els participants poden acudir a la granja d’un a cinc dies per setmana. Cada granja social és única i ofereix un programa propi d’activitats i oportunitats. De la mateixa manera, els participants confirmen les activitats en les quals volen participar.


Vaig conèixer personalment la família propietària de la granja Dolan, al sud-oest de Fermanag (Irlanda), fa uns mesos i em van explicar la seva experiència de granja social. Aquesta granja amb 150 anys d’història ha estat sempre propietat de la família Dolan, formada actualment per Malachy Dolan, la seva esposa, la metgessa de família Miriam Dolan, i el seus tres fills. La finca no és una granja especialitzada en el tractament de persones amb problemes mentals i socials, sinó que més aviat continua funcionant com una granja tradicional, però les persones que necessiten suport es poden beneficiar de la participació en les activitats de l’explotació en un entorn no clínic, tal com els propietaris em van dir: “Volem ser un actiu comunitari més”. D'altra banda, aquesta experiència contribueix a connectar els agricultors amb les comunitats locals mitjançant l'obertura de les seves explotacions com a part del sistema de suport social de la comunitat. 

La granja produeix carn d’ovella i vedella orgàniques, però a més a més els divendres la família ofereix un nou servei rebent usuaris amb necessitats especials, derivats dels serveis socials locals, perquè els ajudin a la granja. Les ajudes poden ser alimentar el bestiar, tallar l’herba, reparar petits desperfectes, acompanyar-los a veure el comerciant de pinsos o ajudar el veterinari quan visita el bestiar de la granja. Les famílies dels participants en l’experiència expliquen que aquests esperen el divendres durant tota la setmana. Els Dolan reben una compensació econòmica pel compromís de proporcionar el servei, però ells sempre diuen que la satisfacció que obtenen a canvi val molt més que els diners. Actualment, sis famílies més ofereixen aquest servei a Irlanda del Nord. 

La Universitat de Wageningen, una petita ciutat holandesa, ha estudiat els efectes de les granges socials en els participants i ha demostrat que són beneficioses per a joves amb problemes de comportament, persones amb problemes de salut mental i addiccions i també persones grans amb demència. En aquests grups de població s’ha vist que l'activitat a les granges socials disminueix el consum de medicaments, augmenta la concentració i l’activitat física i, a més a més, contribueix a millorar la dieta. Com a valor afegit, el fet d’interactuar amb la comunitat també els ajuda i  afavoreix la convivència.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada