divendres, 10 d’abril del 2015

Pràctiques de decisió clínica compartida





El tweet de la canadenca Emily Nicholas ens porta fins a un article publicat per Anna Gorman a Kaiser Health News que tracta de com es pot organitzar la decisió clínica compartida en el consultori mèdic, en concret en una unitat de càncer de mama; i de tot el que s'hi explica, el que més m'ha agradat ha estat l'oferta d'estudiants en pràctiques per ajudar a que les pacients entenguin millor tots els aspectes del complex procés clínic el qual estan immerses. A la il·lustració hi poden veure un cartell penjat a la porta del dispensari que diu que l'estudiant Etienne Gallant està disponible per enregistrar l'entrevista i per prendre notes.

Quan els pacients reben un diagnòstic de càncer, la situació emocional que la notícia els hi provoca, sovint els impedeix tenir el cap prou clar com per fer les preguntes que en realitat volen fer, però també per comprendre els matisos de les opcions terapèutiques que se'ls hi acostumen a proposar. En aquest sentit, els estudiants en pràctiques poden ajudar molt, perquè les seves notes i els seus registres serviran perquè després els pacients, a casa, puguin repassar-ho tants cops com els hi convingui i així tenir més clares les idees per a la propera consulta.

Implicar els estudiants en pràctiques en el complex procés de la decisió clínica compartida és un projecte genial, perquè a més d'oferir un servei impagable (prendre notes quan l'afectat no està en condicions de fer-ho), serveix perquè els estudiants es comencin a formar en l'atenció centrada en el pacient.

Pels que no ho hagin fet encara, ara seria un bon moment per dedicar 7 minuts a veure el video "Els valors de la pràctica clínica" de la Secció de Gestió Clínica de la Societat Catalana de Gestió Sanitària.



Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada