divendres, 3 d’abril del 2015

Cleveland Clinic canvia hospitals per centres d'atenció primària






Abans de parlar de l'article de The New York Times sobre els canvis estratègics de Cleveland Clinic, unes paraules sobre ECRI Institute, l'organisme emissor del tweet de la setmana, del qual em limitaré a destacar que és una institució sense ànim de lucre, que compta amb el suport de més de 5.000 organitzacions sanitàries d'arreu del món, i que ja fa més de 45 anys que està treballant per potenciar les millors pràctiques clíniques. Un bon referent, creguin-me.

L'article de NYT parla dels canvis que estan succeint a Cleveland Clinic, un dels grans proveïdors de serveis sanitaris a EUA. El Dr. Delos Cosgrove, cirurgià cardíac i director general, explica al diari que la disrupció que estan empenyent serà del nivell de la que va haver d'afrontar, al seu dia, la indústria metal·lúrgica. Cosgrove parla d'eficiència de processos, de pràctiques de valor, d'integració de serveis, de consultes on line, de walk-in centres, etc. Fins aquí un receptari estratègic del qual ja en parlen diversos autors (veure també en aquest blog el post del decàleg de reformes estructurals), però el que m'ha interessant del pla estratègic de Cleveland és la decisió que han pres de tancar hospitals fent-to amb sentit comunitari. És a dir que, en comptes de continuar invertint en xarxes d'hospitals petits que reprodueixen, en la mesura que poden, les carteres de serveis dels hospitals grans, el que han fet, almenys en els dos primers (dels 10 que tenen) és derruir-los i en el seu lloc construir centres comunitaris per a que serveixin de plataforma de l'atenció primària i la atenció integrada que els nous temps requereixen.

Com defensen Richard Smith i John Wennberg, el repte disruptiu per a l'atenció dels pacients crònics és desinvertir en atenció hospitalària innecessària per reinvertir en serveis comunitaris multidisciplinars (veure l'etiqueta "Sutton" en aquest blog). No es tracta de justificar una nova retallada, sinó que el que ara cal és readaptar els recursos per poder aportar serveis més valuosos i més propers a les persones amb malalties cròniques. 

Per altra banda, la base conceptual per mantenir hospitals petits estesos pel territori està perdent sentit, perquè per a les actuacions especialitzades puntuals el principal valor a defensar és el de l'efectivitat, i no el de la proximitat.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada