La comparació de resultats és un exercici saludable, però per fer-ho en el camp sanitari cal disposar de bases de dades sòlides, saber seleccionar indicadors consistents i ajustar i refinar al màxim les dades perquè els resultats obtinguts siguin realment comparables. En el post anterior els vaig presentar el 5è informe de la Central de Resultats de Catalunya, un exercici de transparència promogut per la pròpia administració a partir de dades oficials, però ara els vull comentar les essències de dos concursos privats cèlebres, un d'espanyol i un de nordamericà.

Iasist, empresa especialitzada en el maneig d'informació sanitària, ha convocat la
14a edició dels Top 20, un concurs d'hospitals d'àmbit espanyol que és voluntari, gratuït i anònim, del qual només es fan públics els resultats dels nominats i guanyadors. L'objecte d'aquest concurs és el prestigi institucional dels premiats.
Quins criteris fa servir Iasist per discriminar?
Els hospitals que s'apunten al concurs saben que competiran amb dades, ajustades per risc, de qualitat (mortalitat, complicacions i readmissions), eficiència (estades ajustades per risc, productivitat i costos) i adequació (cirurgia ambulatòria i ingressos potencialment evitables).