dilluns, 10 de març del 2014

Recerca: més transparència sisplau








A l'editorial de la setmana passada vaig parlar del debat sobre si les revistes científiques haurien de deixar de publicar recerca finançada per les farmacèutiques, i per aquest motiu crec oportú explicar ara quina és la proposta de Richard Smith i Peter Gøtzsche, els polemistes, per millorar la transparència metodològica dels assaigs clínics, i evitar així haver d'arribar a la prohibició; i a continuació, com que l'assumpte és transcendent, he demanat al Dr. Jaume Kulisevsky, investigador de l'àrea de les neurociències i Director de Recerca de l'Hospital de Sant Pau, que ens doni la seva opinió sobre el debat i la proposta.

Nou model de transparència de la metodologia de la recerca segons Smith i Gøtzsche:


Les revistes haurien de publicar on-line la revisió sistemàtica de la recerca que prèviament s'ha fet sobre el tema que es vol investigar per incloure opinions independents en la valoració sobre si és convenient la iniciativa.
Les revistes haurien de publicar on-line el protocol metodològic amb la finalitat d'evitar que el pla estadístic es modifiqui posteriorment al gust del finançador.


Les revistes publiquen totes les dades, tant les que han donat significació com les que no. A la valoració s'hi ha de donar entrada a les opinions independents.





El debat està obert. Smtih i Gøtzsche proposen un model de metodologia de la recerca extraordinàriament transparent des de la pregunta inicial, mentre que els actuals editors del BMJ, i el mateix Dr. Kulisevsky, diuen que amb el compliment de les normes actuals ja n'hi hauria d'haver prou. L'assumpte és transcendent per aconseguir una pràctica clínica cada cop més ajustada a les necessitats reals dels pacients, i per tant l'haurem de seguir de prop.

1 comentari:

  1. Ara al 2019 quan llegeixo aquest post on es cita el Dr Gøtzsche, sembla una mala premonició de com per la seva convicció d'una recerca trasnaparent i crítica hagi acabat expulsat al 2018 de la pròpia Cochrane. Una pena!

    ResponElimina