dilluns, 24 de març del 2014

Right Care: el moviment s'estén








De la mateixa manera que David Sackett i els seus col·laboradors van definir el concepte de Medicina Basada en l'Evidència, i amb això van fer aterrar l'epidemiologia clínica al món de la pràctica assistencial, en els moments actuals el discurs del malbaratament i de la sobreactuació clínica ha trencat els murs de l'Acadèmia i s'estén per tot el món amb l'impuls de diversos focus, o potser en llenguatge actual seria més oportú parlar d'una network amb hubs, que tot i tenir vida pròpia, estan prou interconnectats.

Geografia del moviment "Right Care":


1) Cochrane Collaboration. Worldwide organisation. 14 centres, 16 grups metodològics, 53 grups de revisió: trusted evidence, informed decisions, better health. 2) Kaiser Permanente: integrated care, patient empowerment. 3) Darmouth Institute: variations in use of clinical resources. 4) Geisinger: bundle payment. 5) Mayo Clinic: parsimonious medicine, minimally disruptive medicine, decision aids. 6) Lown Institute: Right Care Alliance, Right Care blog. 7) Obamacare: Accountable Care Organisations. 8) JAMA Network: Less is More. 9) ABIM Foundation: Choosing Wisely. 10) Six American Cientific Societies: Antimicrobial Stewardhsip Program (ASP). 11) Commonwealth Fund: high-preforming healthcare system. 12) King's Fund: integrated care, chronic management and unplanned admissions. 13) Nuffield Trust: evidence based research and policy analysis. 14) NICE: clinical guidelines, do not do recommendations. 15) British Medical Journal: Too much medicine campaign. 16) National Health Service: commissioning experiences, Right Care blog. 17) All Trials Initiative (EU Parliament): obligació de publicar tots els resultats de tots els assaigs clínics. 18) Prescrire: informations rigoureuses et fiables sur les traitements et les stratégies de soins. 19) Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya: projecte Essencial de recomanacions clíniques. 20) Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears: Right Care 21) SEMFYC: No hacer. 22) Doce Sociedades Científicas: recomendaciones clínicas. 23) Tres Sociedades Científicas: Programa de Optimización del uso de antimicrobianos (PROA). 24) Shoham Geriatric Medical Centre (Israel): deprescribing. 25) University of Otago (New Zeland): deprescribing. 26) Royal Perth Hospital (Australia): deprescribing. 27) Network of Advanced of Transfusions Alternatives (NATA): Patient Blood Management.

Continuant les comparacions amb la Medicina Basada en l'Evidència, aquest moviment actual no té un únic lideratge, ni una marca, sí que té, en canvi, multitud de lemes (com s'observa en el mapa). De tota manera en aquest post he convingut a triar el de "Right Care" per reconèixer el fenomen global.


Es convoquen dues reunions per ampliar el debat "Right Care":

1) Shanon Brownlee, Vicepresidenta de Lown Institute i autora del llibre "Overtreated, how too much medicine is making us sicker and poorer", farà una conferència a Barcelona en el marc d'una Jornada convocada per la Societat Catalana de Gestió Sanitària de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, que té per finalitat debatre si és possible, i oportú, crear un moviment acadèmic i social de l'estil del que lidera Lown Institute des de Boston.



No es perdi la Jornada "Right Care" del hub català: Inscripcions online


2) Darmouth Institute i el British Medical Journal convoquen reunió a Oxford per debatre com prevenir l'epidèmia de sobrediagnòstic.


Cada metge, cada infermera, té la percepció de quines són les actuacions clíniques, o bé les maneres d'organitzar-se, que convindria repensar. És per això que la progressió de la medicina centrada en les necessitats reals dels paciente depèn, sobretot, del debat professional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada