L’any 2015 les startups de salut digital van créixer a Espanya un 53%, segons aquesta notícia. De manera creixent, el sector de la salut s’està posicionant com un dels més propicis a ser transformats per la disrupció digital de les startups. Les startups són empreses de creació recent (empreses “emergents” d’acord amb el seu nom) que, en general, es troben en una fase de desenvolupament de producte i cerca de mercats. Acostumen a estar associades a les noves tecnologies i a models de negoci innovadors.
Junt amb les startups apareix sovint un altre concepte, les acceleradores. Es tracta d’institucions (públiques o privades) que ofereixen un programa d’un temps determinat a les startups en la seva etapa inicial (després d’un procés d’admissió competitiu) i les ajuden a créixer, donant suport en la configuració del model de negoci, en l’estratègia de captació de clients i en la captació de finançament.
A Espanya hi ha acceleradores de llarg recorregut com Seedrocket o Wayra però recentment estan proliferant també les acceleradores especialitzades en salut digital. Així, per exemple, el passat 28 d’abril es va llençar Tech4Health, una acceleradora de startups vinculades a l’àmbit de la salut. Es tracta d’una iniciativa conjunta de Ship2B, DKV, NAE, Esteve, Caixa Capital Risc i l’Hospital Sant Joan de Déu.
Aquestes institucions s’han unit per accelerar projectes d’alt impacte social que utilitzen les noves tecnologies al sector salut. L’objectiu del programa és incrementar el volum de vendes, establir aliances estratègiques amb grans empreses i accedir al vehicle de conversió del programa que disposa de més d’un milió d’euros de pressupost.
La convocatòria està oberta fins el 16 de maig i per seleccionar els participants es tindrà en compte que el projecte tingui un component innovador i disruptiu en el sector i que sigui escalable. Un cop seleccionats els projectes, se’ls oferirà un programa què seguirà la metodologia dels programes B-Ready que combina tallers presencials, sessions de mentoring amb experts per validar l’estratègia comercial i de finançament de les startup i accions de suport per establir aliances estratègiques.
A nivell europeu, destaca també la mateixa tendència. Startupbootcamp, una acceleradora global de programes centrats en la industria, va llençar a l’abril la primera aceleradora en salut digital a Europa. La Startupbootcamp Digital Health Berlin posa el focus en startups centrades en fomentar el canvi d’hàbits i comportament, diagnòstic i genòmica, big data i analítica, telemedicina i medicina personalitzada.
Aquestes iniciatives em semblen positives perquè contribueixen a dinamitzar el sector i no només ofereixen als emprenedors assessorament, finançament i enllaços amb les grans empreses del sector sinó que, alhora, acosten a la indústria les últimes tendències en salut digital.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada