dimecres, 8 d’abril del 2020

Grans problemes, petites solucions: un telèfon sota l'aixeta





Fa uns dies un grup d'amics navegants va dur a terme una recol·lecta per comprar 4 mòbils impermeables i anti-cops que puguin ser utilitzats per a la realització de videoconferències entre pacients de Covid-19 i els seus familiars. Aquests telèfons estan pensats per a ser utilitzats en context d'intempèrie i especialment al mar.

Els mòbils model IP68 són telèfons:
  • Totalment desinfectables (poden rentar-se sota l'aixeta amb aigua o sabó o rentar-se amb solució d'alcohol sense risc d'espatllar-se).
  • Que es connecten amb facilitat a una xarxa wifi (xarxa de l'hospital) amb ample de banda suficient per fer videotrucades.
  • Que no tenen un número de telèfon associat, per la qual cosa no tenen la inconveniència d'anar rebent trucades en qualsevol moment.
  • Resistents als cops i caigudes.
  • Que tenen bateries duradores.
  • Que es connecten amb el programa Jitsi que permet fer trucades o videotrucades sense cost, de forma molt senzilla sense necessitat de crear cap usuari. Només cal especificar el nom de la sala (per exemple nom i cognoms del pacient) i fer arribar l'adreça web als familiars. (https://meet.jit.si/nombreapellido). Aquesta sala virtual s'obre automàticament en el moment que es connecta algú, sigui el pacient o familiar, de manera que no cal "despenjar" la trucada.

Existeixen altres iniciatives semblants molt interessants mitjançant l'ús d'iPads o tauletes que també utilitzen programes com Jitsi, Zoom, Webex, Skype o Google Duo i aconsegueixen fer una bona comunicació planificada en el moment adequat -les infermeres són les que decideixen quan el pacient està preparat per rebre la trucada-. No obstant això, tots aquests dispositius han d'anar forçosament protegits amb materials d'un sol ús o resistents per a la desinfecció. En aquest cas, i crec que aquest és justament el valor diferencial dels telèfons IP68, podem rentar-los amb aigua i sabó sota l'aixeta o desinfectar amb una solució alcohòlica sense que el dispositiu pateixi i, a més, no hi ha perill de trencament si es produeixen caigudes.

El telèfon té també un preu assequible (109€) per a un grup de 10 amics que vulgui destinar cadascun 10€ a la causa, i per descomptat, si hi ha interès en dur a terme aquesta iniciativa, qualsevol persona pot fer-la. És cert que diverses empreses privades de telefonia i tecnologia estan fent importants donacions de tauletes als hospitals, però no sempre és fàcil i immediat accedir a aquestes prestacions, especialment en centres que no tenen massa repercussió mediàtica.


Els telèfons personals dels propis pacients també poden utilitzar-se i evidentment no necessiten desinfecció, però tenen l'inconvenient afegit de les càrregues de bateria i l'ús de contrasenyes que dificulten la tasca de les infermeres.

Aquesta iniciativa IP68 ha estat posada en marxa amb èxit gràcies a la col·laboració de Vanesa Martínez, Cap d'Àrea d'Hospitalització Quirúrgica de l'Hospital de Martorell i el seu equip. En tractar-se d'una de les infermeres encarregades de la coordinació de tots els malalts de Covid-19 hospitalitzats a Martorell, i a més part integrant del grup de navegació, fa uns dies va rebre els 4 mòbils, va dissenyar un manual d'instruccions per als familiars, va elaborar una comunicació interna a tot el personal d'infermeria i va fer realitat el projecte.

Actualment els mòbils estan sent usats diàriament i s'han convertit en unes eines de treball indispensables per alleujar la solitud dels pacients de Covid-19 que fa dies que estan separats dels seus familiars.

L'Hospital de Martorell, igual que molts centres receptors de pacients de coronavirus, té un equip d'informadors que s'ocupen de fer una trucada diària als familiars per comunicar l'estat de salut de cada pacient, però s'ha demostrat que el contacte visual i auditiu, per molt breu que sigui, està sent un dels millors remeis per alleujar l'ansietat i preocupació de tots els que estan vivint aquesta situació en primera persona, és a dir, pacients, familiars i, per descomptat, professionals.




Especialista en marketing sanitari. Lacocomedic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada