divendres, 29 d’abril del 2022

Aires de disrupció a la indústria farmacèutica

Josep Mª Monguet
Mandra col·lectiva




Han coincidit dues notícies en l’àmbit farmacèutic que, si s’analitzen plegades, poden donar senyals d’un escenari disruptiu per als propers anys. La primera fa referència a la impressió en 3D de medicaments en pocs segons i la segona a la dispensació de medicació per 1 dòlar al mes als afiliats a Amazon Prime. Ambdues iniciatives mereixen un comentari específic.

A) Una nova tècnica d’impressió, publicada a Additive Manufacturing, és capaç de fer una producció de paracetamol imprès en 3D en pocs segons. Aquesta tecnologia ens permet imaginar impressores 3D integrades en entorns clínics per a la producció de medicaments personalitzats per encàrrec. Recorda una mica el cas de les fotocopiadores, que al seu moment van suposar un gran canvi a les oficines. Per imprimir el medicament, el fàrmac es dissol en una solució d'una substància química fotoreactiva que, activada per la llum, se solidifica en una pastilla impresa. 

B) Amazon ha creat un nou programa de receptes per als membres del seu programa de fidelització Prime. I no és l'única atès que Walmart també ofereix als seus clients un servei de receptes amb descompte. Amazon té un potencial de compra de medicaments amb recepta a granel que ofereix a pacients que només prenen un petit nombre de medicaments força habituals, per a la pressió arterial o la diabetis, per exemple. Només pagaran 1 dòlar al mes i tindran subministrament durant sis mesos. Els membres de Prime poden estalviar força, tant en medicaments genèrics com en medicaments de marca a través d'Amazon Pharmacy.

La pressió sobre la indústria farmacèutica arriba per dues bandes, la tecnològica, que podria modificar gradualment els processos de fabricació, i la del negoci, ja que alguns nouvinguts al mercat, i no precisament petits, volen una part del pastís. Aquests canvis en provocaran d’altres i és raonable esperar que la indústria farmacèutica, en lloc de limitar-se a l’oferta estricta de productes, s’acosti gradualment als serveis de salut més integrats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada