L'anunciat estudi de la Comissió Europea sobre l'eSalut a Europa ja és aquí. El passat 24 de març es va publicar el European Hospital Survey: Benchmarking Deployment of eHealth Services (2012-2013) on es compara per primera vegada a nivell comunitari l'estat de salut de l'eSalut, és a dir, la situació de la informatització en sanitat.
Per interpretar correctament els resultats convé observar alguns aspectes del mètode d'avaluació que, sens dubte, condicionen les conclusions. En primer lloc, es tracta d'un qüestionari autodeclaratiu dirigit a responsables de sistemes d'informació. En segon, la comparativa se centra en l'àmbit hospitalari encara que els sistemes avaluats puguin tenir un abast més gran, com és el cas de les derivacions o la prescripció electrònica. En tercer, les respostes per país tenen nivells de representativitat molt heterogenis. Finalment, les qüestions s'adrecen a mesurar la disponibilitat (existència) i ús (accés). No es mesuren doncs els canvis en els processos ni en els resultats. És un enfocament eminentment d'infraestructura.
Els sistemes analitzats són: història clínica electrònica, història clínica compartida, història clínica personal, prescripció i derivació electrònica i imatge digitalitzada (PACS).
Anem doncs als resultats. El gràfic situa a Malta i a quatre països nòrdics (Dinamarca, Estonia, Suecia i Finlandia) al capdavant de l'índex sintètic que aglutina indicadores d'infraestructura, integració, flux d'informació i privacitat. Al cas de Malta no se li hauria de prestar massa atenció ja que es tracta de només un hospital. El quartet del Bàltic, en canvi, sí que mereix una mirada en profunditat que deixarem per a properes entregues.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada