divendres, 30 de maig del 2014

Integració de serveis socials i sanitaris: imprescindible!




King's Fund ens ofereix, a través d'aquest tweet, l'accés a un informe provisional d'una comissió independent que està treballant per a la unificació dels serveis socials i sanitaris per als pacients crònics complexos i per als malalts amb processos degeneratius invalidants. La proposta de l'informe és nítida: una sola organització i un sol pressupost amb la intenció d'afavorir l'accés a serveis socials i sanitaris ajustats a les necessitats.

Segons la Comissió, al Regne Unit, pel que fa a l'atenció a la cronicitat, hi ha disbauxa de diferents barreres d'accés als serveis, amb escàs diner públic als serveis socials i malbaratament en els serveis sanitaris. La qüestió és veure si és possible redistribuir els fons públics per atendre les necessitats reals d'aquest grup poblacional cada cop més nombrós.

Les propostes que la Comissió està explorant són diverses, i es creu que caldrà activar-les totes: a) reorientar els recursos sanitaris malbaratats en hospitalitzacions innecessàries és la proposta prioritària, tot i que la Comissió pensa que no serà suficient, b) evitar acarnissaments terapèutics de final de vida, c) ajustar més els serveis comunitaris a les necessitats reals de les persones, d) augmentar la productivitat dels serveis socials i sanitaris un cop integrats, e) aixecar més recursos públics i privats i f) millorar el suport del voluntariat i del tercer sector en general.


Si disposen de tres minuts, els aconsello que vegin, en aquest video, Michelle Mitchell, Directora de Multiple Esclerosis Society, opinant sobre l'informe provisional de la Comissió. Per si no poden, els hi destaco 4 idees que Mrs. Mitchell expressa

a) La gent amb malalties degeneratives necessita serveis ajustats als seus problemes, i el sistema actual, fragmentat, està lluny d'aconseguir-ho.
b) La integració de serveis és important, però cal que els serveis socials disposin de més diners.
c) La primera prioritat dels nostres pacients és resoldre els problemes que els hi va plantejant la vida quotidiana, i no haver d'anar d'aquí cap allà.
d) Hi ha un espai per al voluntariat, però no com a solució al desori actual, si no com a suport a uns serveis integrats professionals.




Si estem gastant quantitats ingents de recursos en actuacions fragmentades i desproporcionades, ara toca esmerçar esforços en coordinació, integració i alineament d'objectius, però també en reestructuració i cerca de noves fonts de finançament i de voluntariat. Sens dubte, un projecte trascendent. No val a badar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada