dilluns, 9 de gener del 2017

Medicina realista a l'escocesa







A la Conferència "Preventing Overdiagnosis" del passat setembre a Barcelona, vaig tenir ocasió de sentir la presentació que la Dra. Catherine Calderwood, Chief Medical Officer for Scotland, feia del programa Realistic Medicine que promou el National Health Service a Escòcia. Em va semblar una proposta que contenia molts elements de reflexió per als clínics i la vaig guardar a la carpeta de posts en espera.

El realisme a la medicina

Segons els experts escocesos: "Quan els metges estan malalts, generalment opten per tractaments més lleugers dels que ells mateixos recepten als seus pacients. Aquest fet -afirmen- és un senyal que en els esforços per proporcionar alleujament de la discapacitat, la malaltia i la mort, la medicina moderna està tenint tendència a l'excés i, com a conseqüència, s'estan detectant moltes actuacions que no ofereixen un balanç favorable quan es comparen beneficis i danys. Per aquest motiu -diuen els experts escocesos- cal dirigir els esforços a reduir el malbaratament i a fomentar les pràctiques clíniques de valor." En un altra apartat, el document destaca que, en molts casos, la tossuderia de voler aplicar guies de pràctica clínica a pacients amb multicronicitats o a persones fràgils pot conduir a actuacions desproporcionades.

Les bases de la Realistic Medicine

Quan es llegeix el programa, el primer que sorprèn és que l'escrit està lluny de la retòrica tecno-burocràtica al qual ens tenen acostumats els informes governamentals. En aquest document, en canvi, es recullen elements més propis de la reflexió professional.

Fixin-se en els temes que Catherine Calderwood, i el seu equip de col·laboradors, posen a debat: a) Fomentar una aproximació més personalitzada al treball assistencial, b) Canviar la manera com es prenen les decisions clíniques donant més protagonisme als pacients, c) Reduir les variacions de la pràctica clínica i millorar els resultats, d) Reduir el malbaratament i augmentar la seguretat dels pacients, e) Gestionar més bé el risc, i f) Fomentar les actituds innovadores dels professionals.




Els escocesos saben, i nosaltres també, que per passar d'una medicina fragmentada-consumista a una medicina realista (o basada en el valor) cal aconseguir que els pacients s'hi impliquin, que els metges assumeixin responsabilitats en el lideratge, que les infermeres despleguin competències avançades i que es prioritzi el treball en equip interdisciplinar. Això no va de reformes tecnocràtiques, això va de canvi cultural.


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada