divendres, 18 de setembre del 2015

Compromís pel volum de la cirurgia complexa







El Dr. Josep Vidal-Alaball, col·laborador del blog, ha tuitejat sobre un article del Dr. Ashish K. Jha, al Forum de JAMA, que tracta sobre l'ús del volum de la cirurgia complexa com un traçador de qualitat assistencial. El Dr. Jha fa una reflexió a partir de la crida que han fet dos reconeguts experts en la matèria, Birkmeyer i Pronovost, per aconseguir, a EUA, un compromís per la qualitat en base al volum de la cirurgia complexa.

La intuïció no enganya. Quan hem de fer algun cosa que requereix tècnica i talent, com per exemple enfilar una agulla, no hi ha cap dubte que quantes més vegades ho fem, més bo serà el resultat. "El que és remarcable no és que dos líders científics com els esmentats posin a la taula la importància del volum -diu Jha-, sinó que el que és sorprenent és que a l'any 2015 encara haguem d'estar parlant d'això, quan ja fa dècades que tenim dades suficients que conclouen que la cirurgia complexa s'ha de concentrar en pocs equips molt professionalitzats."

El compromís pel volum requereix més debat professional, admeten els experts, perquè a part del tema central (la quantitat ens fa fer-ho millor), hi ha molts altres aspectes organitzatius, com l'existència d'equips ben coordinats, de sistemes de detecció precoç de complicacions, de programes de rehabilitació domiciliària, etc., que també influeixen en la qualitat. Fruit d'aquestes variables de vegades s'observen mals resultats en hospitals de gran volum i viceversa.

Més enllà de marcar un nombre de casos mínim per autoritzar un equip a fer una determinada pràctica quirúrgica complexa, cal pensar en termes de compromís, com estan fent els nordamericans, per veure quines són les condicions que garanteixen un mínim de qualitat acceptable. Malgrat això, com diu Jha, mentre no afinem més, el volum hauria de ser l'eix traçador per a la qualitat de certs procediments quirúrgics complexos.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada