Hi ha determinants de la salut sobre els quals no hi podem fer res. Són els que vénen marcats per la nostra dotació genètica, la nostra família, el lloc on ens ha tocat viure i el moment històric que ens és contemporani. Altres factors, però, es vinculen a l'estil de vida que decidim portar, entre els quals el dormir bé (en quantitat i qualitat) no ocupa encara un lloc massa destacat en l'imaginari col·lectiu. Malgrat això, molts estudis van en la direcció que marca el sentit comú: si un dorm bé, l'endemà es troba millor, i viceversa. Per això no m'ha sorprès la troballa d'una recerca amb segell finès que associa dormir prou quantitat d'hores, amb la somnolència i la qualitat de vida dels adolescents, o una altra recollida a Harvard Health Publications que va limitar a cinc les hores de son d'un grup d'estudiants d'institut de Singapur durant una setmana i va comparar les seves capacitats amb un altre grup que havien dormit durant nou hores cada nit, amb els resultats previsibles de deteriorament cognitiu degut a la carència de son.
Dormir bé i rendiment a la feina

Dormir bé i protecció davant la malaltia
És intuïtiu que dormir bé ha de ser saludable, però no és fins fa poc que aquesta funció a la qual dediquem, o hauríem de fer-ho, un terç de les nostres vides, ha atret l'atenció dels científics, i ara ja es comencen a publicar recerques que parlen de la influència del dormir malament com a factor relacionat amb l'aparició d'algunes malalties com: depressió, fragilitat geriàtrica, caigudes amb fractures, demència i fins i tot tuberculosi, però també s'ha vist que el son pot ser un element coadjuvant (dormir bé en positiu i dormir malament en negatiu) d'alguns tractaments com el del parkinson o el de la quimioteràpia del càncer de mama.
Consells per dormir millor

La ciència ve demostrant, de mica en mica, que dormir bé o malament no és neutre ni per a la salut ni per al rendiment de les persones i, per aquest motiu, el que ara tocaria des de la pràctica clínica és introduir tot el que envolta aquest determinant de la salut en els antecedents personals dels pacients, en els consells de salut que oferim i en les propostes terapèutiques que sorgeixen de l'activitat clínica.
En un altre ordre de coses, amb les dades a la mà, és impressionant el despreci que es té del fet tan meridià de la necessitat de dormir bé per poder fer la feina professional amb garanties. Parlo tant del model vigent de guàrdies mèdiques com dels torns de dotze hores d'infermeria.
Jordi Varela
Editor
Jordi Varela
Editor
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada