La mandra segons Josep Santilari. Artur Ramon Art.
|
Un còctel d’impulsors socials, econòmics i tecnològics ens té immersos en un període de transformacions profundes i només hi ha dues opcions: liderar els canvis innovant o deixar-se arrossegar grogui enmig dels vòrtexs.
La innovació és un fet voluntari i no és fàcil lluitar alhora contra l’educació rebuda i els propis interessos a curt termini. És força raonable pensar que les coses ja estan prou bé i autoprotegir-se de temptacions arriscades. El cert, però, és que destinar l’energia a mantenir l’ordre actual de les coses i deixar passar les oportunitats és el camí directe al fracàs individual i a patir-ne, col·lectivament, les conseqüències.
Què ens limita la voluntat d’innovar? La principal dificultat és la necessitat biològica que tots tenim de pensar que l'encertem i que tenim raó. Sense vèncer aquesta “mandra estructural” és difícil posar res en qüestió:
- La mandra fa veure ordre aparent en la gestió de necessitats de salut que caldria afrontar de forma holística.
- La mandra limita la coordinació entre els agents que intervenen en la prestació del servei i afecta l’accessibilitat i l’atenció integrada.
L’antídot contra la mandra estructural, que apliquem en el nostre Curs d’innovació, es basa en:
- Aprendre mitjançant la realització de projectes reals proposats per l’organització.
- Treballar en equips multidisciplinaris que incorporen totes les visions i sensibilitats.
- Provar i aprendre ràpidament, iterant amb freqüència i aplicant la metodologia que toca en cada etapa: Desig Thinking, Lean o Agile.
- Mesurar els resultats de la innovació fent participar tota l’organització.
En el món sanitari, a diferència de molts altres, el professional té un contacte intens i íntim amb l’usuari. Què s’ha de fer per treure profit d’aquest avantatge natural? Com es fa perquè tot giri entorn del pacient? Per començar s’ha de sortir de la zona de confort i s’ha de trobar, com sigui, temps per als projectes d’innovació.
Tots els metges, les infermeres i els gestors que han seguit el nostre Curs d’innovació reconeixen que valoritza la seva professió, dona més sentit a la feina i no hi veuen marxa enrere.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada