divendres, 21 de novembre del 2014

Substitució de metges per infermeres: bons resultats



El tweet del Dr. Josep Vidal Alaball, col·laborador habitual del blog a través de la columna Communitas, ens condueix a una revisió sistemàtica i una meta-anàlisi, publicades a BMC Health Services Research, sobre els resultats de projectes que han substituït metges per infermeres, en el camp de l'atenció primària. Malgrat les limitacions degudes a deficiències metodològiques, els programes substitutoris liderats per infermeres semblen mostrar efectes positius en la satisfacció dels pacients, la reducció de les hospitalitzacions i també en la mortalitat.

Vegi's un dels gràfics de la meta-anàlisi, en concret el global de la reducció de les hospitalitzacions que compara els resultats obtinguts pels projectes liderats per infermeres (NLC, a l'esquerra) enfront dels liderats per metges (PLC, a la dreta):

Com diuen els autors de l'anàlisi (de l'Institute of Primary Care de la Universitat de Zurich), malgrat que encara cal molta més avaluació abans d'introduir reformes a gran escala, els estudis ja fa temps que vénen avisant que si els programes substitutoris de metges per infermeres estan ben elaborats, els resultats obtinguts són com a mínim competitius. "Avenços en Gestió Clínica" ja es va fer ressò del projecte de gestió infermera de la demanda del CASAP de Castelldefels, una iniciativa substitutòria, ben liderada, i també amb bona avaluació.


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada