dimecres, 18 de març del 2015

ResearchKit: noves apps per a la recerca mèdica








La setmana passada Apple va presentar una novetat que pretén revolucionar la recerca mèdica. Es tracta de ResearchKit, una plataforma de software de codi obert dissenyada perquè hospitals i centres de recerca puguin realitzar estudis mèdics.

Amb ResearchKit, els usuaris (d'iPhone, esclar) podran contribuir desinteressadament a la recerca mèdica si decideixen compartir les seves dades de salut prèviament registrats en el HealthKit, l'app d'Apple de registre de paràmetres de salut.

Disponible de moment només als Estats Units, ResearchKit neix de la mà d'importants institucions mèdiques, amb les següents aplicacions:

  • mPower (Parkinson). Desenvolupada per Sage Bionetworks i la Universitat de Rochester, ajuda als malalts de Parkinson a analitzar els seus símptomes registrant les seves activitats mitjançant sensors en l'iPhone. Les activitats inclouen un joc de memòria, tocar amb els dits, parlar i caminar.

  • GlucoSuccess (Diabetis). Desenvolupada pel Massachusetts General Hospital per conèixer com afecten els diferents aspectes de la vida d'una persona com ara la dieta, l'exercici físic i la medicació, els nivells de glucosa en sang.

  • Asthma Health (Asma). Desenvolupada per la Icahn School of Medicine del Mount Sinai i LifeMap Solutions, per oferir informació i control als pacients amb asma, fomentar canvis positius en les seves rutines i reforçar el seguiment dels plans de tractament segons les pautes més recents.

  • Share the Journey (Càncer de mama). Desenvolupada pel Dana-Farber Cancer Institute, Penn Medicine, Sage Bionetworks i UCLA's Jonsson Comprehensive Cancer Center, és part d'un estudi que té com a objectiu conèixer per què algunes dones que han superat un càncer de mama es recuperen abans que altres, per què els seus símptomes varien al llarg del temps i què es pot fer per alleujar-los.

  • MyHeart Counts (Malalties cardiovasculars). Desenvolupada per Stanford Medicine, mesura l'activitat i analitza informació de qüestionaris juntament amb factors de risc per ajudar els investigadors a avaluar, amb més precisió, com l'exercici i l'estil de vida de cada participant poden afectar la seva salut cardiovascular.
El llançament d'aquesta eina ha tingut reaccions en tots els sentits. Alguns investigadors ja han alertat del possible "soroll" que totes aquestes dades poden generar si els consentiments informats no són prou clars, si els participants no tenen realment l'afecció causa d'estudi, o si les apps no són prou fiables en la captura de la informació. A més, hi ha un evident biaix de mostreig per la participació de la comunitat de propietaris de iphones, iwatchs i altres artefactes d'Apple.

No obstant això, m'agradaria quedar-me amb el potencial d'aquesta eina des del punt de vista de l'abast que s'obre per a la recerca. Com vam poder veure amb les xarxes socials i l'exemple PatientsLikeMe, un gran avantatge és la possibilitat d'accedir a nombrosos participants, de manera molt més ràpida que en els estudis tradicionals i sense limitacions geogràfiques.

Així es va posar de relleu l'endemà del llançament del ResearchKit, ja que més de 10.000 persones van donar el consentiment per participar a l'estudi de la Universitat de Stanford en només 24 hores.

El repte estarà sens dubte en assegurar la qualitat de les dades i en com dissenyar controls per evitar els errors o els biaixos de mostra, però no tinc cap dubte que això també arribarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada