divendres, 1 de gener del 2021

El Partit de la Salut

Elena Torrente
Fil d'Ariadna



La salut és una prioritat en qualsevol programa polític atès que representa un alt percentatge del pressupost de qualsevol govern. A Espanya, la inversió en sanitat va suposar un 9% del PIB el 2019 (el 6,4% del qual destinat a la sanitat pública) i, de mitjana, representa un 8,8% als països de l'OCDE .

Eleccions rere eleccions, els programes dels diferents partits polítics inclouen propostes més o menys innovadores: ampliació de la cartera de serveis de l'SNS, copagament sí o no, model de finançament, potenciació de l'atenció primària, augment de la inversió…

Però, què passaria si un partit polític es presentés únicament i exclusivament amb un programa de salut?, un programa en el qual no s'abordés cap altra qüestió que no estigués relacionada amb la gestió de la salut al nostre país. La salut és tan prioritària com perquè un partit se n'ocupi de manera monogràfica?

A Noruega hi ha qui creu que sí. L'Helsepartiet (Partit de la Salut) es va presentar per primera vegada a l'Storting 2017, les eleccions parlamentàries de Noruega, en les quals no va obtenir representació. Després d'entrar en dos municipis a les eleccions municipals del 2019 (amb un 11% dels vots en un d'ells), ara espera amb expectació l'Storting 2021 (les properes eleccions parlamentàries de Noruega) i s'està preparant per augmentar la representació a les municipals de 2023.

Però, què planteja el Partit de la Salut? Aquí destaco alguns dels titulars del seu programa electoral:

  • No continuar el desenvolupament del model empresarial.
  • Eliminar la nova gestió pública. 
  • Confiar en els professionals i en els ciutadans.
  • Brindar atenció de primera classe a les persones grans.

En línies generals, el partit advoca per un canvi en el model de gestió del sector sanitari que, en conseqüència, s'estengui a altres parts del sector públic. Critica que el model actual, basat en els principis de la nova gestió pública (NGP), no ha funcionat perquè no ha aconseguit una millor qualitat dels serveis.

L'NGP ha estat definida pels acadèmics com la reforma del sector públic iniciada a la fi dels vuitanta que va afectar de manera més o menys important diferents països de l'OCDE. En el llibre La reinvención del gobierno (1992), Osborne i Gaebler destaquen la idea que l'eficàcia del sector públic es pot augmentar mitjançant l'aplicació de tècniques i valors del sector privat empresarial.

Els instruments que componen l'NGP són diversos: la incentivació (direcció per objectius), la competència entre proveïdors, la gestió de la qualitat, la separació dels rols de comprador i proveïdor en el sector públic, l'orientació al client (el ciutadà vist com a client), els canvis en l'estructura organitzativa dels empleats públics, etc. Els exemples poden ser diversos i la manera d'aplicar-los dependrà de cada cas i cada realitat concreta. 

Tornant a Noruega, és probable que el Partit de la Salut no tingui un gran recorregut en l'àmbit estatal. Veient la seva pàgina web (per cert, només en noruec), sembla una iniciativa localista, amb certa tracció mediàtica gràcies a les xarxes socials i amb un discurs que connecta bé amb els defensors d'allò que és públic i amb el valor de l'Estat del benestar i la necessitat de reforçar-lo. No hi ha dubte que aprofita un moment de gran sensibilització social per proposar un canvi de rumb en la manera d'organitzar i gestionar els serveis de salut, tot i que sense concretar alternatives ni oferir evidències.

Des d'un punt de vista polític, són rellevants els aspectes següents:

  • La màxima prioritat de la salut a l'agenda política d'un potencial govern.
  • El posicionament de la salut com a driver principal de l'estratègia d'un partit polític.
  • El relat d'un programa electoral on la prioritat és la salut i com aquesta condiciona la resta de polítiques (defensa, educació, cultura, medi ambient…): una forma diferent d'entendre la “salut en totes les polítiques”.
  • La importància de les xarxes socials i del màrqueting digital en la construcció del relat i les bases d'un partit polític.

Acomiadem 2020, l'any en què la COVID-19 ha sacsejat el món. L'any en què la salut ha estat catapultada al primer nivell de l'agenda política a escala mundial. Per desgràcia, podem dir que el SARS-CoV-2 ha estat el “Partit de la Salut” i que ha posat de manifest la importància de la salut pública, el rol essencial de l'atenció primària, la utilitat de les innovacions tecnològiques (sistemes de rastreig i vigilància, consolidació de la telemedicina, la intel·ligència artificial per a la predicció de brots, els sistemes de monitoratge a distància…) i el paper fonamental de la ciència i la recerca en el desenvolupament de la vacuna en un temps rècord.

Benvingut 2021!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada