dilluns, 3 de maig del 2021

“Carried me with you“: els objectius de l'atenció integrada són cosa de més d'un

Mònica Almiñana
Calidoscopi



Aquesta cançó de la banda sonora d'Onward, una de les últimes produccions animades de Disney, té la capacitat de posar-me de bon humor. Perquè a més de tenir un toc country, sempre m'han agradat les lletres que parlen de com n'és d'important que t'acompanyin, et guiïn i t'ajudin a aconseguir els teus objectius.

Com ja he destacat en altres ocasions, una de les claus de la transformació de l'atenció sanitària passa per escoltar, prioritzar i solucionar les necessitats dels pacients –en molts casos complexes– i deixar-los participar en les solucions que afecten la seva salut.

L'atenció integrada centrada en la persona topa sovint amb la forma en què estan organitzats els nostres sistemes sanitaris. Els serveis sanitaris es van organitzar fa més d'un segle entorn de les malalties, els aparells i els professionals especialitzats en aquests aparells i sistemes, sense centrar el model en les persones, en les seves necessitats i circumstàncies i en la repercussió específica de les seves malalties.

Perquè es produeixi aquest gir es necessiten moltes palanques del canvi, una de les quals seria l'atenció orientada a objectius. A l'article "Goal-oriented care: a catalyst form person-centred system integration, de Steele Gray et al", publicat recentment per l'International Journal of Integrated Care, les autores expliquen, a propòsit de tres casos internacionals, models d'atenció primària basats en aquesta filosofia en diferents comunitats d'Ottawa (Canadà), Vermont (Estats Units) i Flandes (Bèlgica), en què es va adoptar una atenció orientada a objectius (GOC) per estimular la integració clínica, professional, organitzativa i de sistemes. El model “Goal-orientated care” (GOC) o atenció orientada a objectius, es va pensar com una manera d'enfocar la cura integral de pacients amb problemes de salut complexos i amb necessitats socials importants.

L'article, del qual recomano una lectura en profunditat, exposa com a través del GOC podem integrar els processos centrats en el pacient. Assenyala que un dels components importants de l'atenció orientada a objectius és la coproducció i el codisseny del pla d'atenció entre el pacient i els seus proveïdors sanitaris i socials. És a dir, la participació d'una forma activa.

L'article ens ensenya que en establir una visió i una filosofia comunes per impulsar processos compartits, l'atenció orientada a objectius pot ser una poderosa eina per facilitar la prestació de l'atenció integrada. Hauríem d'animar-nos a posar-la en marxa atesos els resultats, potser sense adonar-nos-en acabaríem taral·lejant:

…Yeah, it's true

You carried me with you

Oh, we'll be sittin' on the world together (Ooh-ooh)

Watchin' as the days turn into night (Ooh-ooh)

We know how to brave the stormy weather (Ooh-ooh)

And we're never givin' up without a fight

If you should ever bear a heavy load

I'll be your wheels, I'll be the road

I'll see us through the thick and thin

For love and loss until the end

Cause you carried me with you…


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada