divendres, 1 de març del 2019

Ajustant la visió del món




"La gent ja no creu en els fets". Així de contundent es mostrava Noam Chomsky al preguntar-li sobre l'auge de les fake news. Segons Chomsky, la desil·lusió amb les estructures institucionals ha conduït a un punt on la gent ja no confia en ningú ni en res, començant pels mitjans de comunicació. Però, a què es deu tanta desil·lusió i qui s'encarrega de promoure-la?

Contrasta la visió antípoda que ofereix Hans Rosling sobre l'evolució social del planeta gràcies precisament a les estructures institucionals que tan decebuts ens tenen. Reconegut per molts com un dels millors llibres de l'any passat, Factfulness és l'obra pòstuma del professor de salut pública del Karolinska Institute escrita amb el seu fill i la seva jove. A Factfulness, la família Rosling ens ofereix raons per a l'optimisme basant-se en fets recopilats durant les últimes dècades per les oficines d'estadística de les principals agències internacionals. A més, desgrana les deu raons per les que la nostra visió del món resulta ser de vegades tan esbiaixada. Entre elles, la visió dicotòmica, l'instint negatiu o la projecció lineal cap al futur.



Abans de començar la seva lectura, val la pena sotmetre's al qüestionari que obre el llibre i que es pot omplir online (compte que és contrarellotge a 45 segons per pregunta i són només 13). Com si d'una prova optomètrica es tractés, el seu resultat dona una reveladora aproximació a la percepció que cadascú té del món d'avui.

Bill Gates és un dels advocats significats del missatge de Rosling. Considera Factfulness com una guia indispensable per pensar amb claredat sobre el món. El seu entusiasme és tan gran que l'any passat va arribar a regalar còpies del llibre als graduats universitaris.

Tornant a les preguntes que suggeria l'afirmació de Chomsky, com pot ser que el fet objectiu tingui unes interpretacions tan discrepants? Resulta evident que avui vivim més i millor i que, per tant, una anàlisi tipus Rosling sobre l'evolució de la qualitat del sistema sanitari llançaria resultats sense discussió. No obstant això, la major part de notícies que provenen del sistema sanitari acostumen a ser negatives: manca de temps, de personal, de llits, existència de llistes d'espera quirúrgiques i d'accés a proves, etc. Pel bé comú i el propi, hauríem de ser capaços de combinar una visió critica que cridi a l'acció amb una de realista i optimista que no ens acomodi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada