divendres, 16 de gener del 2015

Assaigs clínics: + transparència + consistència






El Dr. Allen Frances, psiquiatre i professor de la Universitat de Duke, és un lluitador contra la psiquiatrització de la vida normal (veure el seu darrer llibre "Saving Normal"). El seu tweet, però, no està vinculat a la salut mental, sinó al debat sobre la transparència dels assaigs clínics.

Fa un any vaig comentar un altre tweet, aquell era de Cochrane Collaboration, que informava de l'abast de la iniciativa alltrials.net. Ara veiem com Fiona Godlee, editora en cap del BMJ, explica l'èxit d'aquella iniciativa, i ens comunica que l'Agència Europea del Medicament ja s'ha compromès a posar a l'abast dels investigadors, i del públic en general, els resultats dels assaigs clínics dels nous fàrmacs, malgrat que, probablement, aquesta proposta acabarà tenint més restriccions de les desitjades, aspecte que no se sabrà fins a meitat del 2016, que és quan la mesura serà realment efectiva. "All Trials" avisa, però, que ells no estaran satisfets fins que no es transparentin els resultats amb caràcter retroactiu, perquè serà l'única manera d'aportar llum a la medicina que es practica avui (veure la declaració de Ben Goldacre).

Continuant amb l'assumpte dels assaigs clínics, la joia de l'evidència, una revisió de l'equip del Dr. Stephen Chapman (Queen Elizabeth Hospital Birmingham) feta amb assaigs clínics de tècniques quirúrgiques, va descobrir que un 21% s'abandonaven sense acabar, i que dels que ho feien, un 34% no es publicaven. Però, com recorda l'editorial linkat en el tweet del Dr. Frances, molts assaigs clínics, publicats o no, són una mostra de malbaratament científic, perquè les preguntes que es fan, les comparacions plantejades i els resultats perseguits són senzillament irrellevants. Segons afirma l'editorialista, les raons de tantes ineficiències són diverses, però ell creu que la més destacada és, sens dubte, el model inapropiat de l'actual finançament de la recerca.

Els experts clamen per protegir la metodologia científica més excel·lent de totes, i les receptes que ofereixen són bàsicament dues: a) més transparència (també retroactiva) i b) finançament només dels assaigs clínics que es generin per respondre preguntes apropiades i que estiguin dissenyats amb metodologies consistents.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada