divendres, 9 de gener del 2015

Atenció pal·liativa precoç: + qualitat + quantitat de vida





Una meta-anàlisi (poden accedir-hi a través del link que proporciona el tweet del Dr. Jordi Amblàs), de 30 estudis fets a 5 països diferents i amb una participació de més d'un milió de pacients, demostra que els malalts que havien rebut atenció pal·liativa anaven menys a urgències en el darrer mes de vida, la qual cosa és molt positiva, tenint en compte que molts urgenciòlegs confessen que no estan preparats per atendre apropiadament aquesta tipologia de pacients, i que, a més, un viatge a un servei d'urgències augmenta el risc que les persones en fases avançades de les seves malalties pateixin actuacions desproporcionades. Pel que fa a l'assumpte, trascendent, del moment de la introducció de l'atenció pal·liativa, tot i que hi ha indicis que la precocitat és positiva, aquesta meta-anàlisi no aconsegueix arribar a conclusions, degut a l'heterogeneïtat dels estudis seleccionats.

El que sí que conclou, en canvi, és un estudi (JS Temel NEJM 2010, Greer JA JCO 2012), molt més petit, del Massachussets General Hospital, en el qual els investigadors van treballar amb un grup de 151 pacients en estadiatge IV de càncer de pulmó. La meitat d'ells van seguir el tractament oncològic habitual i l'altra meitat van tenir una intervenció addicional que senzillament va consistir en la programació de visites a un especialista en atenció pal·liativa. El resultat va ser que aquest darrer grup va deixar abans la quimioteràpia, va començar abans el tractament pal·liatiu i va patir menys en el moment final; i la sorpresa del treball, almenys per a mi, és que va demostrar que els pacients que havien començat abans el contacte amb l'especialista en atenció pal·liativa, van viure un 25% més de temps que el grup control.

Com diu Atul Gawande a Being mortal: "Si el fet d'aconseguir parlar clarament amb els pacients sobre com afrontar els darrers dies de vida per després iniciar pràctiques pal·liatives d'acord amb els continguts de la conversa fos un nou medicament, la FDA l'hauria d'aprovar amb urgència". La lliçó d'aquest estudi, continua el Dr. Gawande, és quasi Zen: les persones viuen més només quan aturen els intents de viure més".


Jordi Varela
Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada