La percepció (i la realitat) del sobrediagnòstic
Les persones que són sobrediagnosticades en un cribratge tenen tendència de veure-ho pel cantó positiu, en el sentit de "quina sort que m'ho han agafat a temps", però quan s'avalua l'impacte del fenomen en termes poblacionals, les dades són preocupants ja que la cascada terapèutica (cirurgia + radiació + quimioteràpia) no està exempta de complicacions. L'impacte negatiu del sobrediagnòstic ja ha provocat la retirada del cribratge del càncer de pròstata i del càncer de tiroides i està generant una gran preocupació en la valoració del cribratge del càncer de mama, especialment tenint en compte que un estudi de cohort publicat a Cochrane Denmark ha estimat que una de cada tres dones diagnosticades en els cribratges podrien ser qualificades de sobrediagnóstico.
No confondre prevenció primària amb secundària
Els sistemes sanitaris han venut el missatge que és millor prevenir que curar, i la població l'ha comprat. Però ara moltes persones no distingeixen prou bé entre els dos vessants de la prevenció, l'una és la d'evitar les malalties a base de tenir cura d'un mateix: menjar sà, practicar hàbits higiènics, evitar tòxics, estar en forma, etc., i l'altra és anar a la cerca de malalties abans que es manifestin. La primera, anomenada primària és molt efectiva, mentre que la segona descobreix patologies abans d'hora, de vegades fins i tot les que no caldrien, i els seus resultats no són tan bons com els seus defensors voldrien.
Una proposta basada en el rigor avaluatiu
Donada la popularitat dels cribratges i el sentiment estès que els mals com més aviat es tractin millor, els experts proposen un mètode rigorós d'avaluació dels cribratges. La recepta és clara: un comitè independent amb professionals no vinculats als programes avaluats, unes recomanacions basades en la millor evidència disponible i un procés deliberatiu implicant a la ciutadania, amb una estratègia comunicativa clara i transparent.
Si volem reduir els excessos de la pràctica clínica, els professionals hem de començar a explicar que més no sempre és millor, i que abans potser tampoc. Fàcil no serà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada