divendres, 19 de desembre del 2014

La seguretat del pacient: un assumpte d'actitud







The Leapfrog Group” és una organització fundada el 1998 per un grup d’empresaris americans amb la finalitat de millorar la seguretat clínica dels seus treballadors. Sona molt americà, però aquesta iniciativa ha aconseguit que tots els hospitals del país ofereixin, de manera voluntària, les dades imprescindibles perquè “The Leapfrog Group” catalogui, en una escala de 5 nivells, quina és la seguretat que les persones trobaran a cada centre.

Aquest tweet, emès per “The Leapfrog Group”, ens porta a un post signat pel Dr. Peter Pronovost (El recorden? És l’intensivista de la bacterièmia zero), “Hospitals have to strive for zero harm”, on l’autor reflexiona sobre les actituds i els indicadors, en el sentit que als metges i a les infermeres, moltes vegades, els treu la son un error que han comès, o una pràctica no massa encertada, casos que mai es veuran reflectits en els quaderns de comandament dels directius, ja que aquell fet desgraciat que ha sofert aquell pacient quedarà difuminat en l’oceà de les taules de càlcul.

El Dr. Pronovost explica l’experiència Comprehensive Unit-based Safety Program (CUSP) de Johns Hopkins Medicine. Es tracta d'una dinàmica que promou la implicació dels professionals en la solució dels problemes detectats: “Després d’haver vist per on hem fallat, què podem fer perquè no torni a passar?”, i la metodologia que utilitzen és més aviat senzilla, allunyada dels indicadors: si en una unitat hi ha hagut un error, s’analitza entre els propis implicats, fins que del grup surten millores assumibles, i així tantes vegades com calgui; i mitjançant un procés participatiu d’assaig-error, la seguretat dels pacients va progressant a cada unitat on es practica CUSP.

Per als que estiguin interessats en la metodologia CUSP els he adjuntat aquest video editat per "The Armstrong Institute for Patient Safety & Quality" on s'explica, amb precisió, quines són les 5 passes de la metodologia i quins són els membres de l'equip CUSP. Parin atenció a Rhonda Wyskiel, la infermera del video, quan diu que ells no entenem massa ni d'indicadors ni de gestió, però en canvi sí que volen entendre, i molt, de problemes evitables. I per als que no punxin el video, en resum, els diria que CUSP segueix aquell principi ja explicat en un post anterior titulat Safety huddle meetings: "Aquí tothom està implicat en la seguretat".



“Sabem –afirma Pronovost- que petites victòries locals poden acabar influint en els grans sistemes”. Si les infermeres d’una unitat d’hospitalització, confien, posem per cas, en la seguretat dels procediments de medicació, perquè se'ls han treballat molt, això els donarà confiança per dedicar-se de manera més eficient a altres tasques i, també, per tenir més temps per poder escoltar els malalts.


Jordi Varela

Editor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada