La Comissió Europea acaba de publicar els resultats d’una enquesta sobre el nivell d’alfabetització sanitària digital dels ciutadans europeus. Això d’alfabetització sanitària digital (digital health literacy) pot sonar una mica estrany però, segons la pròpia definició de l’informe, no vol dir res més que:
L’habilitat per buscar,
trobar, entendre i valorar informació de salut provinent de fonts electròniques
i aplicar el coneixement obtingut per a fer front o solucionar un problema de
salut.
L’enquesta, realitzada als 28 Estats Membres durant el mes de setembre 2014 i que ha comptat amb 26.566 respostes, aporta els següents resultats:
Ús d’Internet per buscar informació de salut:
- 6 de cada 10 europeus va a Internet quan ha de buscar informació sobre salut (aquesta xifra s’incrementa a 8 de cada 10 en el grup d’edat de 15-39 anys, i es redueix a menys d’un terç en el grup de persones de 55 o més anys).
- Els temes més buscats són: informació per millorar els estils de vida (nutrició, dieta, activitat física, tabac etc...) i informació sobre símptomes d’una determinada malaltia o condició.
Qualitat de la informació:
- El 75% dels europeus creu que Internet és una bona eina per trobar informació sobre salut.
- 9 de cada 10 europeus que ha buscat informació de salut online està satisfet amb la informació que ha trobat. Els motius d’insatisfacció del 10% restant són: no fiabilitat (50%), comercialment orientada (48%) o manca de detall (46%).
Comprensió de la informació:
- El 94% dels europeus sap com navegar per Internet per trobar respostes sobre temes de salut i el 83% sap on trobar informació fiable sobre salut.
- El 59% confia en la informació que troba a Internet per prendre decisions sobre la seva pròpia salut
S’observen, com no pot ser d’altra manera, matisos entre països. Per exemple, els holandesos (73%), suecs (70%) i danesos (70%) han buscat informació sobre salut a Internet en el darrer any, mentre que només ho han fet menys de la meitat dels romanesos (47%) i dels maltesos (49%). Espanya se situa molt a prop de la mitjana en gairebé tots els ítems. Aquesta fitxa tècnica compara els resultats d’Espanya amb la mitjana europea.
A més, l’alfabetització sanitària digital també depèn del nivell general d’educació: mentre que el 71% de les persones que van acabar d’estudiar amb 20 o més anys ha utilitzat internet per buscar informació de salut, només el 23% de persones que van deixar l’escola amb 15 anys o menys ho ha fet.
Salvant les diferències entre països i entre aspectes sociodemogràfics, les dades parlen per elles mateixes. Els europeus anem a Internet a resoldre dubtes sobre els nostres problemes de salut. Això pot tenir avantatges i inconvenients però caldria veure-ho com una oportunitat per dissenyar polítiques sanitàries que apostin per la digitalització i l’e-salut, que tinguin en compte el nivell d’alfabetització sanitària digital no només dels ciutadans, sinó també dels professionals sanitaris, i que contribueixin a garantir la qualitat de la informació sanitària que corre per la xarxa.
Per als més curiosos, podeu trobar l’informe complet en aquest enllaç i un resum en aquest altre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada