divendres, 23 de maig del 2014

It's ranining cataracts. Hallelujah!







Saurabh Jha és un professor de la Universitat de Pennsylvania molt actiu a les xarxes i a "The Health Care Blog" s'ha fet ressò del darrer informe dels pagaments que Medicare ha fet als metges l'any 2012.

La qüestió és que "the winner is Dr. Salomon Melgen", un oftalmòleg de Florida, que va cobrar 21 milions de dòlars de l'asseguradora pública nordamericana. A partir d'aquesta dada, el Dr. Jha posa l'accent amb el tipus d'oftalmologia que es fa als Estats Units, on els oftalmòlegs, en el seu conjunt, estan cobrant 5.600 milions de dòlars de Medicare (xifra que és superior a la del producte interior brut de Burundi), i no s'oblidin que aquestes quantitats procedeixen només de les factures que aquests professionals emeten a l'erari públic.

Aprofitant l'avinentesa de les factures absolutament desorbitades dels oftalmòlegs, el Dr. Jha, en el seu post, es fa algunes preguntes al voltant de la sobreactuació en l'atenció ocular, especialment la quirúrgica; però també en fa una, molt oportuna, sobre la relació entre la administració i la indústria, en la qual l'autor es planteja que com és que l'única indicació permesa per al tractament de la degeneració macular és ranibizumab (2.000$) quan hi ha un altre producte competitiu en eficàcia clínica que és el bevacizumab (50$), però que no es pot indicar per a oftalmologia degut a que és off-label. Com es pot entendre -pregunta Jha- que l'asseguradora pública més important del món no tingui capacitat per obrir el mercat i reduir costos en base a la competitivitat entre productes clínicament equivalents? Com pot ser que això passi al país bressol del liberalisme econòmic?

Cenyir la pràctica clínica a les actuacions que aporten valor a la salut de les persones enmig d'un món on el diner corre en direccions contràries, és una tasca titànica. I a casa nostra, amb unes xifres clarament més reduïdes, es dóna la circumstància que les cartes del tauler curiosament s'assemblen molt a les americanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada