divendres, 12 d’octubre del 2018

El management segons Elon Musk. Tesla, SpaceX i SolarCity








Elon Musk és un dels emprenedors de moda i  segurament el més controvertit del moment. És al capdavant de Tesla, SpaceX i SolarCity, tres empreses joves, ambicioses i dinàmiques que mostren fins on està disposat a arribar per canviar el món mitjançant internet, les energies renovables i la cursa espacial a Mart.

Aquest estiu ha ocupat titulars per diferents motius. Primerament, proposant solucions tècniques per rescatar els nens atrapats a Tailàndia i acabar insultant el seu monitor. En segon lloc, i probablement el més sonat, amb l'anunci via tweet de privatitzar Tesla per 420 dòlars. En el context financer i borsari americà, privatitzar una empresa que cotitza en borsa significa recomprar-ne totes les  accions. L'acció va reaccionar amb força i també ho va fer el consell d'administració, que ha acabat amb el seu càrrec. Poc després, Musk tornava a anunciar problemes en la producció del Model 3 i va voler assegurar al mercat que està fent tot el que pot i va donar a conèixer la seva extenuant jornada de treball: 120 hores setmanals. Per rematar-ho, en una entrevista de ràdio va acceptar fumar marihuana en directe. Ningú no pot negar que passi desapercebut per més tímid que sembli.




A la seva biografia autoritzada Elon Musk: el empresario que anticipa el futuro (Ediciones Península, 2016), el periodista especialitzat en tecnologia Ashlee Vance recorre la seva vida i ens ofereix les raons de l'èxit i els trets més significatius de la seva personalitat. Els líders d'empreses capdavanteres  acostumen a convertir-se en aplicacions pràctiques de la nova gestió. Amb afany d'escrutar-lo, en vaig començar la lectura tractant de trobar què podem aprendre en clau positiva dels seus èxits i fracassos. A continuació, us ofereixo un resum de la gestió segons Musk condensat en sis lliçons:   
  1. Produir internament tot el que es pugui en comptes d'externalitzar-ho. Així no es depèn tant de proveïdors externs, cosa  que Musk veu com una debilitat. A més, la producció interna permet desenvolupar més ràpidament, a un cost més baix i retenir el coneixement generat. 
  2. Prendre decisions ràpides independentment de la seva magnitud. Això només és possible si es té una visió clara a llarg termini, es coneix en profunditat la matèria i s'és fortament conscient de la caducitat del temps. 
  3. Estructurar les organitzacions de la manera més plana i flexible possible per permetre una presa de decisions ràpida i poder modificar-ne el curs en funció dels resultats.  
  4. Gestionar arremangat,  estil hands-on. El directiu ha d'estar en primera línia, treballant al costat del seu equip, i ha de lluitar contra la inèrcia organitzativa cap a la burocràcia.  
  5. Avançar amb compromisos subòptims. Seria la versió del producte mínimament viable que evita el perfeccionisme i la paràlisi a causa de l'anàlisi. 
  6. No decaure i continuar intentant-ho. Musk reconeix l'estima a la gent que continua endavant amb la seva dèria obstinació fins i tot després d'haver-los dit que no i les empreses dels quals són un clar exemple de perseverança malgrat que res no estigui garantit.  
Vist amb perspectiva, sembla que l'Elon ja visqui a Mart. Aquí a la Terra, les coses funcionen d'una altra manera. Potser és perquè no treballem en el context d'innovació i competitivitat on ho fa en Musk. O, potser, perquè a la Terra moltes vegades juguem al joc invers. En comptes de tractar de guanyar, tractem de no perdre. En comptes d'arribar a algun lloc, mirem de no moure'ns d'allà on som. I per això, a la Terra, centrifuguem la producció i la responsabilitat, alentim les decisions, compliquem les organitzacions, fugim de la primera línia i, davant el mínim indici de fracàs, deixem que el projecte es mori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada