divendres, 11 d’octubre de 2013

Recomanacions contra pràctiques clíniques de poc valor. Són útils?


Owen Dyer, un periodista col·laborador habitual del British Medical Journal, arran de la Campanya Choosing Wisely d'ABIM Foundation (una llista de recomanacions de pràctiques clíniques que tant els metges com els pacients s'haurien de qüestionar) a EUA, fa una valoració sobre si les llistes de recomanacions contra pràctiques clíniques de poc valor aconseguiran canviar l'statu quo o si, per contra, la dinàmica del sistema se les engolirà com ho ha fet amb tantes altres iniciatives.

Per posar ombres sobre l'efectivitat de l'instrument, Dyer ha escollit una cita de l'escriptor Upton Sinclair: "És difícil aconseguir que un home entengui alguna cosa, sobretot si el seu salari depèn de no entendre-la". De tota manera, el periodista creu que si els metges no són capaços de lluitar, amb criteris estrictament clínics, contra el malbaratament de tanta prova inútil i de tanta sobreactuació, acabaran sent les asseguradores i els governs qui ho hauran de fer, i lògicament ho faran de manera menys recomanable, sobretot per a la salut de les persones.

Per què he escollit ser metge? Aquesta és la qüestió. La campanya Choosing Wisley tracta de professionalisme, i no de medicions ni d'incentius, i és per aquí, segons Dyer, per on cal avançar. Els metges van jurar no fer mal a les persones amb les seves accions, continua raonant el periodista, i per aquest motiu haurien de tenir molta cura a no ser partícips d'actuacions clíniques que se sap que són prescindibles.

Cap comentari:

Publica un comentari