divendres, 20 de setembre del 2013

Atenció oncològica: informe IOM






Jose-Manuel Freire ens remet, en aquest tweet, a un informe sobre atenció oncològica elaborat per un comitè d'experts d'IOM. Però potser seria convenient abans explicar qui és Jose-Manuel Freire, per si encara hi ha algú que no el conegui. El Dr. Freire és pneumòleg i va estudiar Salut Pública i Política i Administració Sanitària a Londres i a Harvard. Ha estat implicat en responsabilitats tècniques a l'OMS i a la Unió Europea i ha estat Director de la Escuela Nacional de Sanidad. Després, ja a la política, va ser Conseller de Sanitat del Govern Basc i a l'actualitat és diputat a l'Asamblea de Madrid.

Tornant al document al qual ens ha dirigit el Dr. Freire, el comitè d'experts congregat per IOM (Institute of Medicine of the National Academies) hi analitza de manera rigorosa la crisi del model d'atenció oncològica, el qual segons ells és: poc centrat en el pacient, presenta dificultats per integrar l'atenció pal·liativa a la pràctica oncològica quotidiana i massa sovint ofereix tractaments amb escassa evidència. El comitè proposa un nou model d'atenció, potser un pèl massa teòric pel meu gust, però al capdavall oportú davant d'una pràctica clínica tan sotmesa a tensions (de tot ordre) com l'oncòlogica.

Recordi's que en el post "Malbaratament, els oncólegs diuen la seva", ja vaig fer referència de l'informe "Delivering affordable cancer care in high income countries" publicat per la Comissió d'Oncologia del Lancet i de l'article "Bending the cost curve in cancer care" redactat per dos pal·liatòlegs i editat al New England Journal of Medicine.

Aquest nou document que ens ha marcat el Dr. Freire s'afegeix, doncs, a les iniciatives professionals i acadèmiques orientades a posar una mica més de seny a la pràctica oncològica i d'ell en parlaré més a bastament al post de dilluns vinent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada